Aceasta a precizat ca pe POR "de acum incolo se pot trimite facturile". Ministrul Dezvoltarii a precizat ca la ora actuala exista "lucrari realizate, dar nefacturate", in valoare de 200 de milioane de euro. "Speram ca pana la sfarsitul anului sa putem aduce acesti bani in Romania", a mai spus Udrea.
"Provocare noastra este ca, dupa aceasta decizie, pana la sfarsitul anului sa reusim sa facem platile pentru acele facturi verificate sau declarate eligibile, dar care nu au fost trimise catre decontare la Bruxelles, pe perioada in care aceasta operatiune a fost intrerupta. Este vorba de peste 200 de milioane de euro pe care speram sa-i infuzam in economia reala pana la sfarsitul anului", a precizat ministrul Dezvoltarii.
- "Vom putea in zilele urmatoare sa reluam acest proces si speram ca la nivelul CE cererile de ramburare sa poata fi procesate cu maxima celeritate astfel incat sa avem fonduri trimise la buget in acest an", a declarat, la randul sau, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
Decizia vine ca urmare a indeplinirii tuturor recomandarilor si cerintelor Comisiei Europene, precum si a respectarii angajamentului luat de a opera modificari in sistemul de management si control, inclusiv intarirea atributiilor de control in domeniul achizitiilor publice a Autoritatii de Management a POR, sustine Ministerul Dezvoltarii.
In iunie cand s-au intrerupt platile, Comisia s-a bazat pe constatarile unui raport de audit, care a relevat o aplicare incoerenta a normelor privind achizitiile publice si deficiente de gestiune si control din domeniul achizitiilor publice.
- "Comisia este multumita de progresele inregistrate pana in prezent in reformarea sistemului de gestiune si control al achizitiilor publice pentru politica de coeziune din Romania, proces desfasurat sub conducerea ministrului pentru afaceri europene, Leonard Orban", se mai arata in comunicatul Comisiei Europene.
Rata absorbtiei calculata in functie de platile interne catre beneficiari a fost de 24,5% la 30 noiembrie, iar rata absorbtiei calculata in functie de platile intermediare de la Comisia Europeana a fost de 7,37%.
"Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
"Va trebui să cheltuim cât mai repede în 2012 fondurile europene. Să nu ajungem în situaţia în care să nu mai existe bani la bugetul UE
În mod cert, ce se întâmplă acum va avea un efect mai devreme sau mai târziu asupra fondurilor comunitare. De altfel, dacă ne uităm la bugetul Uniunii Europene pentru anul 2012, vom constata că s-ar putea ca la final acesta să nu mai acopere toate cererile rambursare venite dinspre statele membre. Există acest semn de întrebare. De aceea va trebui să cheltuim cât mai repede în cursul anului viitor sumele, cât mai mulţi bani comunitari, astfel încât, către finalul anului, să nu ajungem în situaţia în care să nu mai existe bani la bugetul Uniunii Europene şi să aşteptăm începutul anului 2013. Bugetul UE din 2012, în ciuda unei creşteri faţă de cel din 2011, s-ar putea să nu ajungă pentru achitarea cererilor de rambursare de la sfârşitul lui 2012."
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/va-trebui-sa-cheltuim-cat-mai-repede-in-2012-fondurile-europene-sa-nu-ajungem-in-situatia-in-care-sa-nu-mai-existe-bani-la-bugetul-ue-articol-integral-247142.html#top_articol