Romania, la 5 ani de UE - beneficiar net din bugetul Uniunii, cu o diferenta de 5,7 miliarde de euro

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Marţi, 17 ianuarie 2012, 14:24 Economie | EuROfonduri


Leonard Orban
Foto: Hotnews
Romania a primit, in cei cinci ani de apartenenta la UE, cu 5,7 miliarde de euro mai mult din bugetul comunitar decat a contribuit, a explicat ministrul Leonard Orban intr-o discutie online cu cititorii Hotnews.ro.
 • Pana acum nu a existat riscul dezangajarii (pierderea lor pentru necheltuire) de fonduri UE, dar exista un pericol major pentru 2013.
 • In 2012, nu vor exista compensari intre diferitele programe operationale si nici intre diferitele axe prioritare din cadrul acelor programe.
 • Experti ai BEI, BERD si Banca Mondiala ne vor invata sa cheltuim banii europeni si sa stabilim ce avem nevoie sa finantam, la nivel national, din fonduri europene.
"La sfarsitul anului 2011, sumele primite de Romania de la bugetul UE se ridicau la aproximativ 11,9 miliarde de euro, in timp ce sumele platite de Romania la bugetul UE au fost de 6,2 miliarde de euro", a aratat Leonard Orban.

In ciuda unor multiple declaratii privind statutul de contributor net la bugetul UE, in care viram anual aproximativ un miliard de euro, cifrele indica o diferenta de 5,7 miliarde de euro intrate in Romania in cei cinci ani de la aderare.

Absorbtia fondurilor europene difera de la un domeniu la altul, de la un program la altul, insa Guvernul a stabilit un obiectiv ambitios in acest sens pentru 2012: 6 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde pentru politica de coeziune si 2,5 miliarde din fondurile alocate agriculturii.

"Daca pentru agricultura acest obiectiv este unul, sa-i spunem, obisnuit, avand in vedere sumele care au fost atrase pana in prezent (rata totala de absorbtie a fondurilor din agricultura este de aproximativ 39%), pentru fondurile structurale si de coeziune aceasta tinta este foarte ambitioasa. Asta inseamna sa cheltuim de 3,5 ori mai multi bani decat au fost absorbiti in cei 5 ani de la aderarea Romaniei la UE", a comentat Leonard Oban.

Ministrul afacerilor europene sustine insa ca "numai un asemenea obiectiv ambitios ne va putea permite sa evitam dezangajari de fonduri (mai precis pierderea lor) in 2012 si, mai ales, in 2013".

2013, un an de risc major pentru pierderea fondurilor europene

Ministrul Leonard Orban arata ca principalul obieciv pentru 2011 a fost indeplinit, si anume reluarea procesului de transmitere catre Comisie a cererilor de rambursare (s-au deblocat platile). Numai ca a fost o decizie conditionata, care a presupus lasarea unui fel de garantie de circa 140 de milioane de euro.

"Comisia a aplicat corectii suplimentare pentru anumite programe operationale, in valoare de circa 140 de milioane de euro. Acestia nu sunt bani pierduti, ci ei vor putea fi recuperati in masura in care nu vor fi identificate nereguli majore in implementarea proiectelor pentru care au fost transmise cereri de rambursare", a explicat Orban.

Obiectivul pentru 2012 este evitarea dezangajarilor, adica evitarea pierderii banilor pentru ca nu au fost cheltuiti. In acest sens, "Romania va trebui sa cheltuiasca aproximativ 1,9 miliarde de euro, impartiti pe diferitele programe operationale. Un lucru important de stiut este cel legat de faptul ca nu vor exista compensari intre diferitele programe operationale si nici intre diferitele axe prioritare din cadrul acelor programe".

Anul de risc pentru pierderea fondurilor este 2013, cand Romania va trebui sa cheltuiasca din fonduri structurale si de coeziune numai putin de 6,7 miliarde de euro.

Experti straini ne invata cum sa cheltuim banii si ce obiective sa stabilim pentru 2014-2020
 
Guvernul roman negociaza cu BEI, BERD si Banca Mondiala si, in primul trimestru, va si semna acorduri cadru cu aceste institutii, pentru ca experti ai lor sa acorde consultanta Romaniei.

Expertiza acestora va fi folosita si in gestionarea, folosirea si cheltuirea fondurilor din domenii precum transporturi si mediu, dar si pentru chestiuni strategice, legate de pregatirea perioadei de programare 2014-2020, a detaliat ministrul Orban.

Explicit, ei vor ajuta la elaborarea documentelor care vor stabili prioritatile si modul de cheltuire a banilor europeni pe care ii vom primi din urmatorul buget al UE, in perioada 2014-2020.

"Catre finalul acestei luni vom lansa procesul de pregatire a documentelor programatice pentru perioada 2014-2020. La aceasta reuniune de initiere a procesului va participa si comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru politica de coeziune. (...) E nevoie de schimbari importante si tocmai de aceea suntem interesati sa ne consultam nu numai cu reprezentantii partidelor politice, ci si cu cei ai mediului de afaceri, cu organizatiile neguvernamentale, cu societatea civila in general", a mai spus Orban, anuntand intentia unui larg proces de consultare publica pe tot parcursul anului 2012.

Angajari in institutiile de gestionare a fondurilor europene

In dialogul cu cititorii Hotnews.ro, Leonard Orban a spus ca, in urma analizei personalului din institutiile de gestionare a fondurilor europene, va propune Guvernului o suplimentare a posturilor, propunere ce va fi, cel mai probabil, aprobata.

Angajarile in sistem au drept scop imbunatatirea activitatii in domeniu. Este o masura complementara altora luate la sfarsitul anului trecut. Ministrul a amintit o modificare legislativa in baza careia fiecare structura responsabila va trebui sa proceseze cererile de rambursare venite de la beneficiari intr-o perioada de maximum 45 de zile lucratoare, cu posibilitatea de intrerupere de doua ori, perioada care sa nu depaseasca in total 10 zile lucratoare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3895 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  pe ce sa cheltuim (Marţi, 17 ianuarie 2012, 14:55)

  mem [anonim]

  Drumuri, drumuri, drumuri, drumuri!
  Sa fie asfalt si pe camp, printre lanuri. In Olanda asa e.

  Apoi impaduriri, palcuri de paduri chiar si in Baragan.
  Apoi gaze si canalizare.
 • -4 (4 voturi)    
  nu e adevarat (Marţi, 17 ianuarie 2012, 15:17)

  daniel 103 [anonim]

  Minte de ingheata apele. Dar de profiturile repatriate de firmele occidentale, cum ar fi Petrom, GDF Suez, BCR Erste, Raiffeisen, BRD Societe Generale, cele de telefonie mobila, cele de ciment si, Doamne, cate altele mai sunt, de acestea de ce nu zice nimic? Au bagat in afacere 1 leu si au scos 1000 lei. Asta este afacere? Asta este jaf la drumul mare. Trebuie discutat global. Cat intra total anual in Romania si cat iese, prin diferite canale, anual din Romania. Si atunci lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Dar fiecare discuta doar de ce ii convine. Intrarea Romaniei in UE a dus la pierderi masive. Nici o tara nu se dezvolta daca nu raman profiturile in tara respectiva. Si la noi cam cati bani au iesit in 22 de an? Chiar, in 22 de ani cat a intrat total si cat a iesit din Romania?
  • -2 (2 voturi)    
   corect (Marţi, 17 ianuarie 2012, 17:32)

   g [anonim] i-a raspuns lui daniel 103

   Pentru 5.7 miliarde a fost distrusa toata industria. Toate fabricile s-au inchis ca sa se faca agentie imobiliara. Acum nu mai producem decat in 2-3 fabrici, si alea santajeaza ca pleaca din Romania daca nu-i indeplinim directorului general dorintele de le-a visat noaptea trecuta.
 • +2 (2 voturi)    
  eu as zice altceva (Marţi, 17 ianuarie 2012, 15:20)

  sorin [anonim]

  lista este aleatoare si nu in ordinea importantei:
  1. infrastructura feroviara
  2. infrastructura energetica (reactoarele 3 si 4 Cernavoda, hidrocentrala Tarnita, hidrocentralele Portile de Fier III si IV, energie eoliana, conducte de gaz, termocentrale pe gaz)
  3. autostrazi (A1, A3, centura Capitalei, Bucuresti-Ploiesti-Buzau-Focsani-Albita, coridor european)
  4. drumuri expres
  5. apa si canalizare
  6. cateva spitale moderne si bine dotate (Bucuresti, Tg Mures, Iasi, Galati, Craiova ar fi un inceput)
  7. reabilitare completa sau partiala a catorva cladiri de interes national, gen Teatrul National, Opera Romana, Casa Radio etc. pe modelul muzeelor si stadioanelor renovate mai nou
  8. n-ar strica 3-4 elicoptere medicale Ec-135 in plus
  9. program de informare si educare a persoanelor extrem de sarace dar cu foarte multi copii
  10. ingroparea cablurilor din orase (astea sunt proiecte europene, concepute pt fonduri europene)
  11. reabilitare totala pt cateva muzee de interes national, pe modelul muzeului Grigore Antipa
 • 0 (0 voturi)    
  @Anne Marie (Marţi, 17 ianuarie 2012, 16:31)

  bogdan192 [anonim]

  Welcome Back miss Blajan. Ma bucur ca dupa cateva zile de isterie, HN reia articolele oneste si documentate despre situatia Romaniei.
  Vesti bune si de la MAE: se vor face suplimentari de fonduri pentru angajari de personal suplimentar in structurile care gestioneaza fondurile europene. Poate poate cu oameni noi si mai multa motivatie om iesi la liman cu absorbtiile astea de care se plange lumea. Poate daca se implica un pic si Parlamentul si face o comisie care sa identifice problemele majore pentru care nu sunt ratele de absorbtie asa de mari...

  Eh... vise taica, vise...
 • -1 (1 vot)    
  strategia minciunii.... (Marţi, 17 ianuarie 2012, 18:16)

  lili [anonim]

  Azi, guvernarea de frica oamenilor din strada, si-a stabilit strategia minciunii si prezinta situatia portocalie plina de miciuni!!!!
  In 13 octombrie 2011, Dl Leonard Orban declara urmatoarele:
  "Gradul real de absorbţie a fondurilor europene este de numai 3,7%
  13 octombrie 2011, 13:48 | Autor: Elena Dumitru | 274 afişări
  Cuvinte cheie: criza economica, leonard orban, fonduri europene, romania, ue, absorbtie,

  Rata efectivă de absorbţie a fondurilor europene a României este de doar 3,7%, a declarat astăzi Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. Procentul reprezintă rambursările de la Comisia Europeană, fără a include avansurile primite pentru fiecare program.

  Comisia Europeană a rambursat până în acest moment DOAR 716 milioane de euro pentru proiectele cu fonduri structurale, reprezentând un grad efectiv de absorbţie de numai 3,7%, a spus Orban astăzi, în prima sa conferinţă de presă ca ministrul al Afacerilor Europene. Gradul de contractare se ridică la 59%, iar plăţile interne către beneficiari la 14%, adică 2,9 miliarde de euro, a precizat ministrul.
  „Obiectivul pe care mi l-am propus este un grad de absorbţie de 20% până la finele lui 2012. Aceasta ar însemna să absorbim real 3,1 miliarde de euro în doar un an. Este un obiectiv foarte ambiţios“, a declarat Leonard Orban.
  Totodată, ţinta ministerului este ca gradul de contractare a fondurilor europene să crească, până la 31 decembrie 2012, la 90% (din fondurile alocate de UE pentru România în actualul buget 2007-2013)."

  http://www.adevarul.ro/financiar/Gradul_real_de_absorbtie_a_fondurilor_europene_este_de_numai_3-7_0_571743158.html

  In 13 octombrie eram la DOAR 716 milioane Euro, azi suntem la 5,7 milierde peste contributie !!!1
  • 0 (0 voturi)    
   hmmm (Marţi, 17 ianuarie 2012, 20:17)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Eu ştiu că una-i suma, alta gradul ei de absorbţie.
   • 0 (0 voturi)    
    cititi articolul din ADEVARL !!! (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 9:00)

    lili [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Sunt declaratiile Dlui Orban din 13 octombrie 2011 si spun clar suma si gradul de absorbtie la acea data !!!
    Mai mult cititi aici ce spune CE la data de 27 Octombrie 2011!!!!!
    "Pe lângă riscul de a pierde o mare parte din banii alocaţi de Uniunea Europeană, România întâmpină dificultăţi şi în recuperarea decalajului faţă de celelalte state din UE, a avertizat Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene.
    "Rata de absorbţie a fondurilor de către România este de doar 3,5%, fiind de departe ultima pe lista absorbţiei de fonduri. Situaţia este dramatică, din cauza riscului ca România să piardă o parte din banii alocaţi pentru perioada următoare, dar aceasta are şi un impact economic. Dacă nu există proiecte implementate cu fonduri europene, nu va exista motorul pentru revenire economică, România nu are mecanisme de creştere economică. Astfel, România îşi va pierde din atractivitate pentru că va fi din ce în ce mai greu să recupereze decalajul faţă de alte state europene", a declarat Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politica Regională din cadrul Comisiei Europene."
    http://www.adevarul.ro/financiar/Comisia_Europeana_despre_absorbtia_fondurilor_europene_de_catre_Romania-_este_dramatica_0_580142443.html
    Cautati pe net si alte declaratii ale oficialilor UE despre asta si veti gasi cifre care confirma dezastrul asta !!! Din pacate pentru Romania....
 • 0 (0 voturi)    
  Beneficiile UE (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 12:02)

  Paul [anonim]

  Dar poate cineva sa calculeze cati bani au plecat inapoi in UE, dupa investitiile fabuloase facute de supermarketuri, dupa biscuiti, tinte, napolitane, lactate, bauturi diverse, ? Atata vreme cat in spmk-uri numai 2-3% din produsele de rafturi sunt romanesti cred ca, la final, UE ne-a furat si ne fura. Spmk-urile trebuiesc fortate sa aseze cat mai multe produse autohtone pe raft si atunci vom conta altfel pentru UE.
 • 0 (0 voturi)    
  experti starini (Joi, 19 ianuarie 2012, 0:36)

  costin [anonim]

  Cel mai mult imi place ca trebuie mereu sa ii angajam pe altii sa ne invete...avem atatia specialisti in tara care nu sunt ascultati dar dam banii strainilor...
  De, asta este regula in imparatie...noi, bulgarii si grecii sa fim mereu "ajutati" de nemti, englezi, francezi, spanioli...ar trebui sa ne uitam mai inbtai in propria curte si abia apoi sa externalizam catre afara aceste servicii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by