Leonard Orban: Am adoptat un proiect privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 18 ianuarie 2012, 13:06 Economie | EuROfonduri

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, a anuntat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. "Este un document absolut necesar, pana acum nu a existat o forma institutionalizata de cooperare intre intre Parlament si Guvern(...) Este un instrument foarte util, necesar de foarte mult timp", a motivat Orban necesitatea adoptarii actului normativ. Acesta a precizat ca adoptarea actului normativ este un angajament pe care si l-a asumat inca de cand a fost pus in functia de ministru.

Orban a spus ca exista si in acest moment un mecanism "de principiu" in privinta cooperarii dintre Guvern si Parlament, insa proiectul de lege proaspat adoptat prevede termene clare care trebuie sa fie respectate in procesul de consultare dintre cele doua institutii.

Proiectul cuprinde prevederi referitoare la informarea exhaustiva a Parlamentului in legatura cu procesul decizional la nivelul institutiilor europene. Parlamentul poate solicita Guvernului informatii extinse privind proiectele de acte legislative aflate in curs de negociere la nivelul institutiilor europene. Mai mult, informarea Parlamentului de catre Executiv presupune transmiterea tuturor informatiilor considerate relevante pentru proiecte de acte fara caracter legislativ, la solicitarea Parlamentului.

Proiectul mai prevede si evaluarea pe fond a proiectului de act normativ comunitar. In acest sens, Parlamentul poate emite o opinie care are caracter consultativ.

Proiectul prevede si obligatia ministrului responsabil sau al ministrului Afacerilor Europene si ministrului Afacerilor Externe de a se prezenta la solicitarea Parlamentului pentru a fi consultati pe toata durata examinarii parlamentare. De asemenea, exista prevederi privind rezerva de examinare parlamentara, care presupune ca in cazul in care Parlamentul incepe analiza unei propuneri legislative comunitare, Guvernul informeaza Consiliul Uniunii cu privire la declansarea procedurii de examinare de catre Parlament.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

640 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri