"Suntem tara cu cea mai mica absorbtie din Uniunea Europeana. Este o realitate pe care nu o putem nega si pe care avem obligatia sa o schimbam. Trebuie corectate deficientele de ordin structural, pornind de la relationarea cu beneficiarii si pana la rapiditatea cu care sunt procesate cererile acestora", a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu in cadrul Comitetului interministerial pentru absorbtia fondurilor europene. Ungureanu a cerut simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare, finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achizitie publica si accelerarea procesului de consolidare a capacitatii administrative la nivelul autoritatilor de management.

Premierul a a avertizat ca termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare trebuie sa fie respectat cu strictete, informeaza Guvernul.

  • "Va cer sa va asigurati ca asupra oamenilor cu care lucrati nu planeaza nicio suspiciune de coruptie. Datoria noastra este ca fondurile publice si cele europene sa fie cheltuite corect, transparent si eficient", a mai spus Ungureanu.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, Romania a absorbit, pana la data de 10 februarie 1,21 miliarde euro fonduri structurale si de coeziune, reprezentand 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenta.