Comisia Europeana va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs pe programul POSDRU

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 17 februarie 2012, 16:57 Economie | EuROfonduri


Comisia Europeana va emite "in urmatoarele zile" o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs pe programul POSDRU, anunta un comunicat de presa al institutiei, remis redactiei. In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, deficientele inregistrate de auditul intern duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni.

Vezi mai jos comunicatul integral al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania:


1. In Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel. In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni.

2. Ca atare, in urmatoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs. Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand.

3. Intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati. Comisia este increzatoare ca autoritatile romane trateaza deficientele semnalate cu seriozitate si iau masurile ce se impun si ca acestea vor duce la o reluare a platilor inainte de expirarea celor sase luni prevazute de Regulament.

UPDATE 2:

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a precizat vineri, intr-un comunicat de presa remis Mediafax, ca Ministerul a luat masuri pentru remedierea deficientelor constatate in gestionarea POSDRU si a atras atentia reprezentantilor Organismelor Intermediare ca este vorba de un intreg management cu probleme care trebuie corectat in cursul lunii martie.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) informeaza ca a luat act de precizarile Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene, cu privire la derularea Programului Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane", si ca a luat toate masurile care se impun pentru remedierea deficientelor constatate in gestionarea acestui program.

MMFPS mai precizeaza ca ministrul Claudia Boghicevici i-a incredintat, vineri, lui Carmen Rosu conducerea interimara a AM POSDRU, cerandu-i acesteia eficienta si vigilenta.

"Responsabilitatea in aceasta functie este mare. In actualul context economic din Europa, fiecare euro adus in Romania prin POSDRU inseamna o sansa la un loc de munca. POSDRU inseamna locuri de munca in primul rand. Ca sa atingem acest obiectiv, ii vom sprijini pe beneficiari, simplificand procedurile de verificare a cererilor de rambursare si respectand termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare, in conditii de maxima transparenta", a declarat ministrul Muncii.

Claudia Boghicevici a atras atentia reprezentantilor Organismelor Intermediare ca neregulile nu vizeaza un om si "un intreg management cu probleme ce trebuie corectat. In joc este credibilitatea Romaniei. In cateva saptamani, in cursul lunii martie, o sa ne facem temele si o sa remediem celelalte recomandari ale Raportului de Audit".

MMFPS mai informeaza ca, la cererea ministrului, 80 de angajati ai Organismelor Regionale Intermediare vor merge in teren si vor verifica stadiul implementarii proiectelor, urmand sa fie redeschise birourile de sprijin pentru beneficiari, iar pe site-ul www.fse.ro vor fi postate toate platile facute catre beneficiari. De asemenea, periodic, vor fi organizate grupuri tehnice de lucru, ministrul Muncii aratand ca politica de "a face plati usor si rapid" trebuie sustinuta de proceduri valide si verificari la fata locului.

Totodata, Claudia Boghicevici a cerut angajatilor sa se concentreze mai mult pe calitatea proiectelor.

UPDATE 1:

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a declarat pentru AGERPRES ca statul roman va efectua in continuare plati interne catre beneficiarii care deruleaza proiecte in cadrul POSDRU, dar nu va mai primi rambursari de la Comisia Europeana, pe perioada suspendarii, care ar urma sa tina pana in martie.

"Noi vorbim despre o intrerupere de plati, care inseamna ca, pana la corectarea problemelor, partea romana nu va mai putea sa transmita cereri de rambursare catre Comisia Europeana. Noi speram ca aceasta perioada sa fie cat mai scurta posibil, speram sa rezolvam in cursul lunii martie. In toata aceasta perioada, beneficiarii nu vor fi afectati, se vor face plati interne in continuare, numai ca cererile de rambursare nu vor fi transmise Comisiei Europene pana la rezolvarea problemelor', a spus Leonard Orban.

Context:

HotNews.ro a scris joi ca platile din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) prin care Romania beneficiaza de o finantare de 3,47 de miliarde de euro (la care se adauga o confinantare nationala de 612 milioane euro) ar putea fi intrerupte, asa cum s-a intamplat anul trecut cu Programul Operational Regional (POR), daca autoritatile de la Bucuresti nu iau masuri.

Potrivit acestora, este vorba despre nereguli pe anumite proceduri care tin de managementul intern al programului. N
eregulile se refera la perioada 2009 - 2010.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a cerut joi ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, sa o demita pe Carmen Ionel, din functia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autoritatii, iar aceasta a demisionat.

Situatie similara si in 2011: Intreruperea pe Programul Operational Regional a durat sase luni

Comisia Europeana a blocat in iunie 2011 platile pe o axa din Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale, dupa ce a constatat nereguli in achizitiile publice dar si in managementul programului.

Experti ai cabinetului Comisarului Johannes Hahn, responsabil pentru politica regionala, au declarat atunci ca decizia intreruperii platilor pe Axa 2 a POR - destinata finantarii infrastructurii regionale - a fost luata pentru doua luni, timp in care autoritatile de la Bucuresti trebuiau sa trimita Comisiei Europene planul de masuri pentru repararea deficientelor constatate.

Bucurestiul a trimis raspunsul peste aproximativ doua luni de la decizia de intrerupere a platilor. La scurt timp, Guvernul Romaniei a decis sa opreasca trimiterea cererilor de rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele finantatate din fonduri structurale pentru a face verificari interne si pentru a evita ca neregulile sa fie descoperite de Bruxelles.

Platile au fost reluate in luna decembrie.2011.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6480 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  la tribunal (Vineri, 17 februarie 2012, 17:12)

  VictorS [utilizator]

  cu cei care s-au manjit cu banii europeni in loc sa ii foloseasca cum trebuie.

  Nu o sa se intample decat cu vreun tap ispasitor insa...
  • +3 (3 voturi)    
   datorie (Vineri, 17 februarie 2012, 19:24)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

   si banii grasi pe care i-au primit cu nesimtire restituiti in intregime!
  • +1 (1 vot)    
   Experienta proprie (Duminică, 19 februarie 2012, 21:04)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui VictorS

   Implementez mai multe proiecte POSDRU. Le-am scris si le implementez cu buna credinta.
   Insa birocratia, lipsa de competenta, de pragmatism a anagajtilor POSDRU, ma termina nervos.
   Ei nu inteleg ca primul pas e sa blochezi accesul organizatiilor fantoma, fara experienta si proiecte anterioare.
   Apoi controalele lor celebre trebuie sa se focuseze pe rezultate, nu pe hartii. Producem hartii, fiindca dragii nostri birocrati si cretinii de la Autoritatea de Audit sa fie acoperiti. Problema e ca asa se fura cel mai lejer. Cu declaratii si hartii si mii de bazaconii pe care le poate produce orice semidoct. Prostii inventate de birocratii astia fara perspectiva si experienta reala de implementare.
   Vrei sa faci o schimbare, fiindca schimbarea e un dat in proiectele astea, trebuie sa faci mii de notificari, acte aditionale, clarificari. Ne ingroapa pe noi si pe ei in hartii. Lucrez pe proiecte finantate direct de Comisie si chiar Bruxelles-ul a renuntat la birocratia sufocanta, realizand ca nu e o abordare eficienta ptr ambele parti.
   Desi auditam fiecare cerere, ei verifica aditional documentele. Pai atunci de ce mai auditam?
   Controlul statistic e pentru ei ceva SF, verifica fiecare vrigula, in loc sa se concentreze pe aspectele determinante si de mare impact.
   Avem parteneri straini, insa POSDRU nu are intelegere fata de specificitati contabile, etc.
   Ne complica viata cu raportari de date redundante si inventeaza idiotenii fara sens. Ptr ce sa raportez grupul tinta in 2 exceluri separate?
   De ce sa raportez in fisierul de grup tinta, indicatori care NU AU LEGATURA CU GRUPUL TINTA?
   Pe langa asta - stiti pe cati beneficiari i-au bagat efectiv in FALIMENT cu intarzierile de plata si modificarile regulilor de prefinantare?
   E efectiv o mare mare rusine!!! Prin acesti beneficiari, tratati ca infractori, statul roman isi trage peste 60% din plati, ca taxe si impozite directe si indirecte.
   POSDRU e un esec al celor care au conceput si care mentin sistemul.
 • -1 (11 voturi)    
  foarte bine (Vineri, 17 februarie 2012, 17:29)

  Mazeta [utilizator]

  Traian si Elena Basescu sunt fericiti. In sfarsit tara va avea mai multi tinichigii, ospatari si electricieni. Ce atata calificare si recalificare? Mars la dat zapada!
  • +2 (8 voturi)    
   ce (Vineri, 17 februarie 2012, 17:43)

   ce [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ce te opreste sa te califici oricat de mult?

   problema e ca in loc de tinichigii, ospatari si electricieni COMPETENTI, aveam "calificati" INCOMPETENTI.

   niste loaze fudule, pe intelesul dumitale. si niste someri cu pretentii mai mari decat incompetenta lor. si care vor sa traiasca pe spinarea altora pentru ca "nu le da tara de lucru". de parca noi, ceilalti, care suntem "tara" in chestiune, trebuie sa ne facem movilita ca sa le suportam lor lenea si infumurarea?

   mai bine un tinichigiu competent decat un "inginer" incompetent.

   problema cu "calificatii" tai incompetenti cu pretentiid e ingineri sau alte meserii este ca NU SUNT BUNI NICI MACAR DE TINICHIGII.

   dar au fumuri in cap de nici Einstein nu le-ar ajunge cu prajina la nas.
 • -2 (6 voturi)    
  rambursari (Vineri, 17 februarie 2012, 17:36)

  gg [anonim]

  adica opresc astia tot, ca nu mai au bani la buget,nu ????
 • 0 (8 voturi)    
  primul pas spre alea 6 miliarde Euro !!! (Vineri, 17 februarie 2012, 17:42)

  costica [anonim]

  Parca asa ne asigura triumfalist nevoie mare Dl Boc inainte de plecarea de la Palatul Victoria, ca in 2012 Romania va reusi performata de necrezut de a absorbi 6 miliarde Euro de la UE!!
  Blocarea asta este primul pas spre reusita!!!
  SUCCESURI !!!!!!!!!!
  Cred ca MRU trebuie sa-i demita pe toti, nu numai pe sefa de la POSDRU... TOTI trebuie schimbati, colcaie incompetenta la toate nivelele din admisnistratia publica... clientela incompetenta uite la ce duce, la pierderi pentru care nu va raspunde nimeni cand la final de 2013 din suma de 37 miliarde Euro alocata pe 2007-2013) Romnia nu va lua nici 5 miliarde Euro!!!
  Cine va plati pentru lipsa de performanta, pentru pierderea ce se prefigureaza ?!
  Dl Boc, cumva ??!!!!!!!!!!
  • -1 (1 vot)    
   costica, costica... (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 23:56)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui costica

   ......fa cioculetul ala mai mic, pentru ca vorbesti pe nas, acolo unde nu te pricepi. In primul rand, Romania nu a avut alocate 37 mld. de euro pentru 2007-2013, decat in visele tale mediocre.... Daca dadeai macar o cautare pe google, vedeai ca au fost alocate aproape 20 de mld. de euro. Mie, cel putin, imi este clar ca vorbesti din auzite si, ca sa te afli in treaba, mai pui si de la tine ceva, respectiv otrava. Atitudinea ta seamana al naibii de bine cu a indivizilor agresivi din Piata Universitatii...
 • +3 (7 voturi)    
  Era logic (Vineri, 17 februarie 2012, 17:48)

  Tony [anonim]

  Ei bine PDL-ul care da guvernul ar trebui acum sa taie in carne vie. Investitiile fiind decontabile, CE constata ca pentru nerespectarea procedurilor de achizitii publice, calitatea lucrarilor, conformitatea cu caietul de sarcini nu v-a mai deconta banii. DAR banii au fost deja dati clientelelor politice si vor fi pusi inapoi de la buget. Judete precum Constanta, Teleorman, Galati, Valcea, Pitesti, Buzau, etc unde mafia PSD-ista a beneficiat de clementa lui Udrea trebuie sa raspunda PENAL (ca fiind ordonator de credite) la nivel de presedinti de consilii judetene. Chiar daca vor cade si capete PDL caci nici ei nu sunt sfinti, deturnarea fondurilor europene este FAPTA penala pe legislatia europeana care primeaza celei nationale. Si vestea proasta: daca justitia romana nu se misca repede si nu produce condamnari, banii europeni se vor pierde caci ei au un calendar de absorbtie si nu poate fi amanat.
  • -2 (8 voturi)    
   analfabet (Vineri, 17 februarie 2012, 18:23)

   gramaticul [anonim] i-a raspuns lui Tony

   "vor cadea" nu "vor cade" bre pedelistule iubitor de justitie; voi nu furati de loc; doar pesdeii fura; si peneleii; noroc de ddindirect care o sa salveze natiunea. I-am uitat si pe tatii hotilor din toate guvernarile:udemereii.
   • 0 (0 voturi)    
    de care loc? (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 8:57)

    unu [anonim] i-a raspuns lui gramaticul

    "deloc" nu inteleg cine nu fura "de loc".
    Da' nu-i problema...tu stai si corecteaza-i pe altii. Asa e natia romana!
 • +2 (8 voturi)    
  succesuri (Vineri, 17 februarie 2012, 18:24)

  jurubita [anonim]

  asta face parte din succesurile lui Boc sau ale lui Orban ? Sau e valabil pentru amandoi ? /// incompetenti.
  • +2 (6 voturi)    
   rasp jurubita (Vineri, 17 februarie 2012, 18:53)

   nel [anonim] i-a raspuns lui jurubita

   Sucesuri pe toate fronturile cu basescu si pdl mergem spre noi victorii.
 • +3 (3 voturi)    
  o mare institutie de jaf-ajofm-urile (Vineri, 17 februarie 2012, 21:08)

  noname [anonim]

  cele mai iresponsabile si mai corupte si puse pe jaf sunt ajofm-urile (in ministerul muncii)... au furat si fura astia bani cu caruta.. cu girul ministerului, desigur, ca doar sunt de-ai lor, din tagma de hoti... si spaga, si deturnare, si de toate in ajofm-uri.. se ocupa astia cu orice, numai cu munca pt ce sunt angajati nu se ocupa. nesimtiti, aroganti, sfidatori si agresivi.. asta e ajofm .. i-as desfiinta in 24h.
 • +1 (3 voturi)    
  incompetenta portocalie..... (Vineri, 17 februarie 2012, 22:17)

  lili [anonim]

  " deficiente majore ale Sistemului de Management si Control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane..."

  Traducere libera: Incompetenta guvernantilor!!!!
  No comment !!!!!!!!!

  Cine plateste la final, timpul trece, maine poimaine e 2013 iar banii atrasi din fondurile alocate Romaniei de UE pe perioada 2007-2013(+2) nu inseamna mai nimic ...
  Mai mult am dat la UE decat vom aduce prin aceste fonduri, pe perioada respectiva!!!
  Cine plateste la final aceasta pierdere?!
 • +1 (3 voturi)    
  care resuxe umane? (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 0:14)

  woe [anonim]

  hai mai, sa se mai termine cu bascalia. Era mare absorbtia fondurilor pe HR din cauza ca erau usor de scris si aplicat proiectele. Organizau cursuri de patiseri cu miile doar ca sa toace bani cu inchirieri de sali, cumparari de laptoape si alte birotice si tigai. UE si-a dat seama ca banii sunt tocati ca sa fie tocati si a sugusat robinetul. Orban ar fi trebuit sa se preocupe de negocierea cu CE a restructurarii si simplificarii procedurilor de aplicare, selectie, control, ca pe romani nu ii duce capul pe engleza mai mult de ochei si mai gad. Mai bine plantau dreq niste pruni, ca pana acum aveam si de-o tuica. Vai de capul nostru am ramas concetatean cu tampii si loazele.
 • +1 (3 voturi)    
  Intreruperea termenului de plata nu afecteaza impl (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 0:42)

  p [anonim]

  Intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor... asta n-o mai inteleg: proiectele aflate in stadiul de implementare sunt afectate deja de luni de zile de faptul ca nu s-au mai facut decontari, intr-o perioada in care, teoretic, termele de plata nu erau intrerupte... pai cum o sa fie acum?!? ... mai bine? nu cred.

  Toata lumea stie ca doctoranzii nu si-au mai primit de foarte multa vreme bursele, iar cele pe care le-au primit le-au primit pentru ca universitatile s-au imprumutat la banci, in conditiile in care rapoartele de faza zac si de 11 luni necitite de cei care trebuie sa le verifice.

  Cum o sa-si primeasca bursele doctoranzii aflati in stagiu in strainatate? Din ce o sa-si plateasca taxele de participare la conferintele internationale la care sunt obligati prin contract sa participe? Dar chiriile? Dar mincarea si transportul?
 • +2 (2 voturi)    
  Rectificare (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 11:32)

  Eu [anonim]

  In cuprinsul UPDATE 2 se mentioneaza: "...iar pe site-ul www.fse.ro vor fi postate ...".

  Va rog sa modificati adresa de internet deoarece presupun ca e vorba de www.fseromania.ro
 • +1 (1 vot)    
  suspiciune (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 15:40)

  Felicia [anonim]

  Exista foarte multe suspiciuni asupra procedurii de inlaturare a unor functionari ai statului pentru care sunt dovezii de incompetenta si administrare defectuasa a banilor .
  Unde este exemplul de sanctionare??
  Nu incercati sa ne mai aburiti , deoarece suntem satui de incompetenta politica si reaua credinta de folosire a banilor tarii acesteia.
  Am ajuns sa cersim la porti straine, sa ne parasim casele si tara pentru niste PESONALITATI FARA VALOARE.
  TOATE SE PLATESC IN VIATA si mai ales ceea ce cu rea credinta si in folosul propriu unii politicieni au nenorocit propriul popor SIGUR IL VA AVEA PE CONSTIINTA IMPREUNA CU FAMILIILE SI GASCA LOR.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by