Ungureanu catre ministri: Va fac responsabili sa ajungeti la tinta de absorbtie a fondurilor europene de 6 miliarde de euro din acest an
Potrivit premierului, absorbtia 100% a fondurilor structurale si de coeziune ar insemna o crestere cu 1,8 puncte procentuale a PIB pe an, iar o absorbtie totala a fondurilor pe agricultura ar insemna o crestere cu 0,6 puncte procentuale.
In schimb, o absorbtie de 80% a fodurilor structurale si de coeziune ar duce la o crestere de 1,5 puncte procentuale, iar o absorbtie de 60% la o crestere de 1,2 puncte procentuale pe an.
Pe agricultura, o absorbtie de 80% ar duce la o crestere de 0,5 puncte procentuale, iar 60% la 0,4% puncte procentuale.
Cresterea investitiei cu un procent inseamna o majorare a PIB de 0,29%. O crestere cu un procent a PIB inseamna venituri bugetare mai mari cu 0,82%. Cresterea eficientei utilizarii factorilor de productie cu un procent determina o majorare a PIB cu 0,89%.
De asemenea, o absorbtie de 100% a fondurilor structurale si din agricultura ar determina o crestere cu 20.000 a numarului de locuri de munca. O absorbtie de 60% la un plus de 16.000 a locurilor de munca.
Absorbtia totala a fondurilor europene ar duce si la suplimentarea veniturilor din CAS cu 0,98 miliarde euro pe an, iar o absorbtie de 60% la 0,82 miliarde euro pe an. Tot la o absorbtie totala, veniturile vrute din TVA ar creste cu 0,68 miliarde euro pe an, iar la o absorbite de 60% la o crestere de 0,57 miliarde euro pe an.
Absorbtia 100% a fondurilor europene ar insemna o crestere economica medie de 4,4% in perioada 2014-2020 si in acelasi timp reducerea decalajelor fata de statele europene. Astfel PIB-ul pe locuitor ar ajunge in 2020 de 65% din media UE 27, fata de 46% in 2010.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
PDL poate sa-si ia ADIO de la voturile romanilor din Ardeal, acolo unde avea bazinul electoral, ca doar nu vor vota cu PDL judetele traditionale ale PSDului din sudul sarac !!
Deci, nu vad nici o "responsabilitate" pe capul astora, cred ca nici MRU nu va mai fi PM la sfarsit de 2012 dupa alegeri!!
Basescu va trebui sa numeasca un PM care sa treaca de Parlamentul cu majoritate USLista, cum se cam vede dupa HG de azi, povestea cu Tg Mures !!!
Asa ca mare presiune pe capul Minsitrilor nu va fi, ca oricum ei stiu ca vor pleca!!!
Fondurile europene raman un vis urat.....si o mare pierdere pentru Romania care anual contribuie la UE cu 1% din PIB, adica in jur de 1,2 miliarde Euro !!
Socotiti cat am dat pana acum al UE din 2007 de la aderare si cat am decontat !!!
Socoteala romaneasca !!
cam greu de furat de aici dar de "niste beri"tot trebuie sa iasa la unii.
depinde cine analizeaza proiectele si in favoarea cui;
oare se va schimba ceva in bine?
m-as mira sa nu le absoarba sotii,verisoare,etc ale unora
Si?
Nu cred ca exista vreun Superman care sa se ia la tranta cu incompetenta administrativa si necunoasterea generalizata din aceste AM si OI.
Ma indoiesc sa existe vreun Superman care sa preia directia AM pentru a se lupta cu incompetenta administrativa cronica de acolo...
Schimbarea trebuie facuta sistemic nu doar declarativ pentru ca acesti ministeriabili sunt efemeri, insa cei care duc greul pe programele operationale trebuie motivati si restructurati acolo unde este cazul.
Altii care ar vrea sa faca treaba poate nu au partea lor de bani care trebuie depusa in proiect.
Hai sa iti zic eu, care am incercat.
Totul dureaza muuult, al naibii de mult. Faci dosarul in august, pai nu vezi banii nici in 8 luni. Nici nu stiu exact cand o sa vad banii. Nu mai vorbesc de hartogarie, bani si celelalte (astea le faci, le dai si gata)
Intre timp ma dau cu capul de pereti: sa cumpar sau sa nu cumpar utilajul din banii mei sau dintr-un credit la banca. Nu mai pot sa stau dupa ei, dar daca il cumpar ce fac cu al doilea utilaj peste 4-5 luni? Caci chiar nu am nevoie de doua in acest moment si trebuie sa platesc o parte si pentru al doilea (TVA, cota mea de finantare, etc).
M-am angajat sa angajez 3 oameni. Ce naiba sa fac acum? Mai stau inca 4 luni pana ii angajez? Trebuie sa ii angajez dupa ce demareaza finantarea, nu inainte. Sa angajez 3 acum, sa ii dau afara si sa angajez altii 3 dupa obtinerea finantarii? Sa lucrez cu ei la negru? Nu mai vorbesc ca m-am angajat sa tin oamenii aia angajati 3 ani de aici incolo, desi nu am habar cum va merge piata, dar asta e deja alta problema.
Daca afacerea ar sta in banii aia "europeni", pai as fi dat faliment de mult. Mai las-o pe aia cu "patronii care nu pot fura"
Banii aia sunt buni pentru extinderi de afaceri sau firme mici la inceput de drum unde poti sa astepti si iar sa astepti. Dar poti oare sa astepti o extindere luni si luni de zile? se extinde concurenta inaintea ta si tu crapi pana sa vina banii).
Banii aia sunt mai buni la stat, in infrastructura, etc. Ca nu crapa romanul daca mai sta 2 ani fara astfalt sau apa curenta. E obisnuit, iar americanii oricum ne-au luat-o cu 100 de ani inainte, nu mai suntem la concurenta cu ei.
Da, si romanii trebuie sa ceara bani (si sa stii ca deja o fac) si autoritatile trebuie sa se miste mult mai bine si mai repede.
Dar, judecand la rece, nu o sa vezi tu vreo mare afacere care a demarat cu fonduri europene. Asta ca sa ne mai racorim cu ele.