Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ar trebui sa isi dea demisia daca nu va reusi sa convinga Comisia Europeana sa distribuie banii necheltuiti de la alte programe catre reabilitarea termica a locuintelor, a declarat marti, pentru Mediafax, Elena Udrea, presedintele PDL Bucuresti.

Udrea a spus ca o solutie pentru reabilitarea termica a locuintelor o reprezinta fondurile europene necheltuite prin alte programe.

"Sunt foarte multe programe la diferite ministere care nu reusesc sa cheltuiasca banii europeni. Banii trebuie cheltuiti pana in 2015 si contractati pana in 2013. Unii n-au ajuns nici macar sa contracteze banii, cu atat mai putin sa ii cheltuiasca. A fost luata decizia ca Romania sa ceara la Comisia Europeana sa ni se permita sa mutam banii de pe anumite programe catre programele unde se cheltuiesc. Un program unde banii s-au cheltuit si care a mers cel mai bine este Programul Operational Regional (POR), prin care faceam reabilitari de drumuri, de spitale, de camine sociale, de infrastructura turistica...", a spus Udrea.

Liderul PDL a adaugat ca a propus ca o mare parte din banii care ar urma sa fie redistribuiti catre POR sa fie alocati pentru reabilitarea termica a blocurilor. Reabilitarea termica este un program extrem de important, potrivit Elenei Udrea, si creeaza locuri de munca. Ea a calculat ca din banii care ar putea fi alocati pentru reabilitare de la alte programe s-ar crea 50.000 de locuri de munca.

"Initial, discutia era ca banii sa fie redistribuiti in luna martie. Ca urmare, ne-am luptat si am avut discutii cu Comisia Europeana si acum aflu ca ministrul Orban ar fi spus ca nu mai este asa de sigur ca acesti bani pot veni. Daca domnul Orban nu reuseste sa convinga Comisia Europeana ca acesti bani pot veni, dupa mine, ar trebui sa-si dea demisia. Daca nu reuseste sa convinga Comisia Europeana sa dea acesti bani pentru reabilitare termica... De aia avem ministru pentru Afaceri Europene, ca sa se lupte ca aceasta propunere argumentata a Romaniei sa fie acceptata. Daca infiintezi un asemenea minister, trebuie sa vezi cum gradul de absorbtie creste spectaculos, or lucrul acesta nu s-a intamplat. Deci pana la urma trebuie sa fie un criteriu de evaluare a performantei unui ministru", a spus Udrea.

Ea a afirmat ca, in lipsa fondurilor europene, primarii au inceput sa reabiliteze apartamentele gratuit, din motive electorale.

"Pentru ca suntem in an electoral, toti primarii fac reabilitarea gratuit. Legea spune ca cetateanul trebuie sa contribuie si el cu 20%. Pentru ca vin alegerile locale, primarii au inceput sa faca reabilitare din fondurile primariei. Omul, daca nu vine cu 20%, i se pare ca nu da el banii, dar in realitate tot el ii da, din taxe si impozite. Problema aici e ca omul, nefiind obligat sa plateasca din buzunar, nu il intereseaza cat costa. Si atunci primarul poate face ce vrea si poate contracta si lucra la cele mai mari preturi", a adaugat Udrea.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara, in octombrie 2011, ca va fi facuta o propunere de realocare a fondurilor intre diferite programe operationale, el spunand ca va cere bani pentru reabilitarea termica a locuintelor.

PDL pune accent pe continuarea reabilitarii termice a blocurilor de locuit cu bani europeni, declara, in urma cu o saptamana, purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu.

El a apreciat ca este nevoie de sprijin politic pentru a convinge Comisia Europeana de validitatea acestui proiect.