Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a declarat miercuri ca isi propune pentru 2012 un grad de contractare de 100% a fondurilor europene pe dezvoltare rurala derulate de institutie si o rata de absorbtie de 30%, relateaza Mediafax.

"Avem ca tinta sa finalizam anul 2012 cu un grad de contractare de 100% pe fonduri pe dezvoltare regionala si sa ajungem la 30% rata de absorbtie. Poate vi se pare putin 30%, dar faptul ca vrem sa avem acest grad cu trei ani inainte de finalizarea programelor este un lucru bun", a declarat Cristian Petrescu la un forum al IMM-urilor.

Ministrul a precizat ca pana in prezent au fost depuse pentru programele de dezvolare rurala peste 1.500 de proiecte, din care 443 au fost finalizate.

Potrivit ministrului, "avem de trei ori mai multe cereri de finantare decat bugetul. Avem proiecte in analiza, avem proceduri, termene de evaluare."

"In acest an incep negocierile pentru umatorul exercitiu financiar. Interesul mare al firmelor mici si mijlocii pentru aceste fonduri ne va da mai multa putere in negocierile cu Comisia Europeana, astfel incat sa obtinem fonduri mai mari in urmatorul exercitiu financiar", a mai spus Petrescu care a mentionat ca majoritatea programelor derulate de institutia pe care o conduce sunt adresate IMM-urilor, fondurile alocate fiind de circa un miliard de euro.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat marti ca ministrii si sefii de autoritati de management care nu vor lua masuri in perioada imediat urmatoare pentru a accelera ritmul de absorbtie a fondurilor UE si a elimina problemele din acest proces vor fi demisi.

Potrivit acestuia, s-au constatat o serie intreaga de "elemente care perturba procesul de absorbtie a fondurilor europene". Dan Suciu a spus ca sunt probleme precum viteza lenta de procesare si incapacitatea manageriala in anumite situatii. "S-au clarificat o serie de solutii, iar principalul mesaj pe care l-a dat premierul cu aceasta ocazie este evident legat de prioritizarea procesului de absorbtie a fondurilor europene si de faptul ca nu mai este dispus sa tolereze niciun fel de restante in procesele respective", a precizat Suciu.

Potrivit acestuia, premierul a cerut ca pana la sfarsitul lunii martie toate procesele restante de evaluare sa dispara.