HARTA INTERACTIVA Cine da si cine ia din banii UE

de Anca Ionescu     HotNews.ro
Joi, 22 martie 2012, 17:40 Economie | EuROfonduri


Cum va arata bugetul UE pana in 2020? Comisia Europeana cere mai mult de o mie de miliarde de euro. Statele membre se opun. Deputatii europeni si ai Parlamentelor nationale sunt chemati la Bruxelles. Comisia Europeana (CE), Parlamentul European, deputati din statele membre, experti din Comitetul Regiunilor si ai Curtii de Conturi dezbat joi la Bruxelles cum va trebui cheltuit bugetul UE pe 2014-2020 si de unde ar trebui sa vina banii. Pentru Romania, cele mai importante puncte sunt bugetele pentru asa-numite politici europene "traditionale": agricultura si politica regionala.
 
De unde incep negocierile: CE vrea 1.025 de miliarde de euro!

Dezbaterile vor porni de la propunerea legislativa a Comisiei Europene pentru bugetul viitor anuntata in vara lui 2012. Comisia a cerut, in iunie anul trecut, un buget de 1.025 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 4,8% fata de bugetul care se incheie anul viitor.

 

DOCUMENT: Propunerea Comisiei Europene pe fiecare domeniu pentru bugetul 2014-2020
DOCUMENT: Programul dezbaterilor pe bugetul UE 2014 - 2020
DOCUMENT: Care sunt contributiile la bugetul UE pentru stat membru
 
Sursa: Comisia Europeana/Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Unde incep neintelegerile cu marile state contributoare la bugetul UE
 
Statele membre: Marile state contributoare, printre care Franta si Germania, au cerut inghetarea cheltuielilor. Ulterior, in septembrie anul trecut, noua state membre (tarile nordice, Marea Britanie, Franta, Germania si Austria) au trimis Comisiei Europene o scrisoare comuna in care au spus ca, din punctul lor de vedere, viitorul buget multianual este prea mare si trebuie redus. 

Parlamentul European: Deputatii europeni au sustinut, in timpul dezbaterilor din 2011 pe bugetul viitor al UE, ca inghetarea cheltuielilor la nivelul celor din 2013 "nu este o optiune viabila". O crestere de cel putin 5% peste nivelul din 2013 - conform propunerii deputatilor - ar insemna ca bugetul UE ar fi aproximativ 1,11% din venitul national brut (VNB) total al UE, peste estimarea de 1,06% pentru 2013. Inaintea ultimului Consiliu European unele state membre au cerut ca aceasta contributie sa fie chiar mai mica decat 1%.

 
EXEMPLU: Cum arata bugetul UE pe anul 2012 – de unde vin banii si pe ce sunt cheltuiti
 
Ce este cadrul financiar multianual (CFM) sau bugetul pe 7 ani?

Cadrul financiar multianual (CFM) stabileste planurile bugetare ale UE pe termen lung (7 ani). El contine prioritatile pe termen lung si stabileste sumele maxime anuale ce pot fi cheltuite pe fiecare domeniu. Tratatul de la Lisabona cere UE sa tina cheltuielile in cadrul acestor plafoane in fiecare buget anual, astfel incat sa se asigure ca cheltuielile raman in limitele prestabilite de venitul UE - "resurse proprii".

Cum se ia decizia cu privire la viitorul buget al UE

CFM este decis de catre Parlamentul European si Consiliul de ministri. Tratatul de la Lisabona prevede ca presedintii celor trei institutii europene trebuie sa organizeze "intalniri regulate", convocate de catre Comisie. Aceste reuniuni au inceput in 2011 si vor continua pana cand bugetul UE va fi aprobat. Votul final apartine Consiliului de ministri, prin decizie unanima, dupa ce Parlamentul European isi va da acordul.

Care sunt sursele care alimenteaza bugetul UE?

Tratatul UE stabileste ca "bugetul ar trebui sa fie finantat integral din resurse proprii" dar aceasta regula nu a mai fost luata “temporar” in considerare, din 1980 conducand la situatia in care 75% din veniturile UE provin din alte surse decat cele proprii. "Resursele proprii" sau mai precis cele traditionale provin din taxe vamale, taxe agricole si cotizatii pentru zahar.

Intrucat contributia provenita din TVA reprezinta acum 11% din veniturile UE, iar resursele proprii traditionale au o pondere de 13%, cea mai mare parte, 75%, provine din contributiile nationale din venitul national brut (VNB). Restul de 1% este reprezentat de amenzile pentru companiile care incalca dreptul concurentei si din impozitele pe salariile personalului UE.

Harta interactiva: Cat primeste si cat da de la/la bugetul UE fiecare stat membru

 Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


12474 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  multumesc (Joi, 22 martie 2012, 18:14)

  Adrian [anonim]

  foarte interesant.

  din datele prezentate Spania si Ungaria par a fi fost foarte avantajate in 2010.
  Germania, Anglia si Franta au fost tarile care au iesit destul de mult in pierdere.

  Ar fi curios daca se pot face aceste calcule tinand cont de forta de munca activa in fiecare stat si de venitul mediu pentru a intelege mai bine cat a "cantarit" bugetul EU in 2010 in buzunarele cetatenilor sai.

  inca odata multumesc pt datele prezentate.
 • 0 (0 voturi)    
  Super harta! (Joi, 22 martie 2012, 18:46)

  hot news [utilizator]

  Multumim pentru articol !
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Joi, 22 martie 2012, 19:31)

  dragos234 [utilizator]

  Nu e clar daca banii aia, miliardele alea, sunt si cheltuiti de Romania sau doar "alocati" ei. Si prin "lipsa de proiecte" sau alte vorbe goale, acei bani nu ajung la Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine o fi luata miliardul jumate din agricultura? (Joi, 22 martie 2012, 22:36)

  Adrian [anonim]

  Ca taranii nu cred.
  • 0 (0 voturi)    
   Ba chiar ei (in cea mai mare parte (Vineri, 23 martie 2012, 9:56)

   criss [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Daca calculezi plata unica pe suprafata (in 2010 sa fi fost circa 130 EUR/ha) si inmultesti cu cele aproape 9mln hectare de agricol pe caer le avem.... vezi cat iese.
   Apoi adauga cea mai simpla masura 141 (ferme de semisubzistenta), si vei vedea la ce cifre ajungi.
   Poti evident sa corectezi la calcule (o parte o fi si finantare nationala), dar nu cred ca poti contesta ideea de magnitudine (din calculele mele cel putin 1miliard Euro/an si in crestere)
   • 0 (0 voturi)    
    Nu-i adevarat (Vineri, 23 martie 2012, 11:36)

    tete [anonim] i-a raspuns lui criss

    Ai gandit prea statistic, 90% dintre fermieri(adica tarani) produc pentru uzul personal, si poate ii mai prinzi, pe unii dintre ei cu o legatura de patrunjel prin piata. Fondurile europene?!Multi, inca nici acum n-au auzit c-ar exista, sau mai rau, au incercat, insa birocratia i-a lasat rece(o situatie similara gasesti la fondurile PSDRU, mai ales pentru doctoranzi).
    Concluzia mea de baza ar fi c-am devenit un stat care traieste exagerat de mult pe baza fondurilor europene, nu stiu ce s-ar fi intamplat fara aderarea la UE. Intr-adevar, si Ungaria, stat de doua ori mai mic, a atras mai mult, insa asta prin prisma performantelor economice(sa nu ne luam dupa ce spun BM sau FMI).
 • -1 (1 vot)    
  R & D si Romania (Vineri, 23 martie 2012, 11:43)

  Vizitiul [utilizator]

  Bagati fratilor in cercetare mai mult!
 • 0 (0 voturi)    
  R&D romanesc PAUZA! (Vineri, 23 martie 2012, 11:48)

  Lucian* [utilizator]

  Avem cele mai mici fonduri de cercetare atrase din intreaga Europa!
 • 0 (0 voturi)    
  Good job! (Vineri, 23 martie 2012, 15:39)

  Andrei [anonim]

  Foarte buna harta. Bravo Hotnews!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by