Guvernul a adoptat intr-o sedinta extraordinara un proiect de Hotarare de Guvern in vederea accelerarii absorbtiei fondurilor europene. Prin acest act normativ au fost aprobate normele metodologice de aplicare a OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a fondurilor europene. "Se introduc reguli foarte clare pentru fiecare structura de gestionare a fondurilor europene", a precizat Leornard Orban, ministrul afacerilor europene. Potrivit acestuia, regulile se refera, printre altele, la acordarea si retragerea prefinantarilor si a finantarilor.

Noi reguli

  • O prevedere se refera la reducerea cotei de recuperare a prefinantarii din cererile de rambursare depuse, de la nivelul de 30% la o cota cel putin egala cu cea conform careia s-a acordat prefinantarea la nivelul proiectului.
  • Pentru beneficiarii aflati sub incidenta ajutorului de stat/de minimis, care sunt obligati sa depuna garantii pentru obtinerea prefinantarii, s-a creat posibilitatea ca aceasta garantie sa poata fi diminuata pe masura ce este recuperata prefinantarea. Aceasta modificare va permite beneficiarului sa-si imbunatateasca fluxurile financiare, mai ales daca aceasta garantie este constituita de un depozit colateral.
  • A fost  majorata cota maxima de a acordare a prefinantarii de la 10% la 20% pentru proiectele care au integral finantare nerambursabila si pentru proiectele care au o valoare eligibila mai mica de 1 milion de lei. A fost luata aceasta masura avand in vedere ca pentru implementarea acestor tipuri de proiecte cota de 10% prefinantare era insuficienta pentru a asigura inceperea derularii activitatilor.

De asemenea, actul normativ include unele reglementari menite sa impuna beneficiarilor rigoare in stabilirea si desfasurarea activitatilor proiectului. In acest sens, Hotararea aprobata stabileste obligativitatea ca prin contractul/decizia de finantare, beneficiarul sa isi asume un calendar/grafic de depunere a cererilor de rambursare pe toata durata de implementare a proiectului, calendar care sa poata fi modificat de maximum trei ori.

Sunt exceptate de la aceasta limitare proiectele cu o valoare totala mai mare de 50 de milioane de lei si a caror implementare presupune incheierea a mai mult de trei contracte de achizitie publica conform contractului/deciziei/ordinului de finantare, proiecte in cazul carora limitarea este stabilita la un numar cel mult egal cu numarul contractelor de achizitie publica necesare implementarii.

  • "Actul normativ adoptat este extrem de important din cel putin doua puncte de vedere: introduce reguli foarte clare, foarte stricte, aplicabile tuturor institutiilor responsabile de absorbtia fondurilor europene, precum si reglementari referitoare la acordarea si retragerea prefinantarilor si acordarea si retragerea finantarilor pentru proiectele europene", a afirmat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Actul normativ preia in mare parte reglementarile Ordinului MFP nr. 2548/2009 si introduce o serie de prevederi menite sa imbunatateasca fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor, dar si sa-i responsabilizeze pe acestia in privinta respectarii termenelor de implementare a proiectelor, termene asumate prin graficul de depunere a cererilor de rambursare aferent contractului de finantare.