Comisia Europeana face din 5 iulie pana in 17 iulie misiuni de audit pentru patru programe operationale - regional, de mediu, de transport si de competitivitate - si apoi va lua o decizie ce se va inampla cu ele. Existau, pe aceaste programe, corectii financiare preventive - adica bani europeni pe care Comisia ii oprise temporar, ca o garantie - a caror soarta se va decide peste caeva sptamani, a spus ministrul Leonard Orban intr-o declaratie la guvern. Pana atunci, din 1 iulie, Comisia a cerut autoritatilor romane sistarea trimiterii cererilor de decontare. Adica banii europeni nu mai intra deocamdata in tara.

"In perioada 5-17 iulie, vor avea loc misiuni de audit pentru patru programe operationale: PO regional, PO de Mediu, PO de Transport si PO de Competitivitate", a anuntat ministrul afacerilor europene Leonard Orban marti, intr-o declaratie de presa la guvern, in urma intalnirii grupului interministerial privind gestionarea fondurilor europene.

penru aceste patru programe au fost reluate platile in luna decembrie 2011, in anumite conditii - si anume in realizarea unor masuri sistemice, referitoare la achizitiile publice si la modul de derulare a licitatiilor, dar si la organizarea inerna a structurilor diferitelor autoritati de management, si prin aplicarea unor anumite corectii financiare preventive - adica retinerea unor sume ca niste garantii, sume de bani care nu sunt total pierdute si pot fi deblocate pentru Romania, daca cerintele Comisiei Europene sunt indeplinite.

"In momentul de fata facem evaluarea masurilor luate si modul in care partea romana si-a indeplinit aceste angajamente, vom avea discutii extinse cu Comisia Europeana si ulterior misiunilor de audit din 5-17 iulie se va lua o decizie la nivelul Comisiei Europene ce se va intampla in continuare cu aceste programe operationale", a spus ministrul Orban.

In urmatoarele saptamani, a spus acesta, se va decide clar ce se va intampla cu corectiile financiare preventive, "daca ele vor fi inlaturate complet sau doar partial". Tot in urmatoarele saptamani se va decide daca cele patru programe operationale vor fi suspendate sau nu.

Pe de alta parte, Leonard Orban a anuntat o masura ingrijoratoare, si anume aceea ca s-a convenit cu Comisia Europeana sistarea trimiterii de cereri de rambursare incepand cu 1 iulie, pana in momentul in care "vom avea o intelegere cu Comisia".

"Inca nu stim exact cat de mult va dura procesul de evaluare si de luare a unei decizii, e o chestiune care va fi discutata inclusiv in timpul misiunilor de audit cu cei de la Comisia Europeana", a spus ministrul.

Romania are insa un cartonas rosu si in privinta programului operational privind dezvoltarea resurselor umane (POS DRU).

"La mijlocul acestei luni se asteapta raportul de audit, in urma misiunilor facute in lunile aprilie-mai. In momentul de fata avem un prim proiect de raport, in limba engleza, urmeaza sa se primeasca pana la sfarsitul acestei luni proiectul in limba romana, va incepe o procedura de conciliere, care cel mai probabil va dura doua luni de zile. Deci o decizie finala a Comisiei Europene pe suspendarea sau nu a POSDRU o asteptam in luna septembrie", a precizat ministrul.