Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, considera ca este necesara o decizie politica pana la sfarsitul acesui an in vederea unificarii autoritatilor de management al fondurilor europene sub un singur miniser. "Este necesar un sistem de coordonare mult mai puternic, cu un minister care sa coordoneze cel putin toate autoritatile de management, daca nu si organismele intermediare", a declarat Orban in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax pe tema fondurilor europene. Acesta a precizat ca este o greu de luat o asemenea decizie politica.

"De multe ori, bugetele ministerelor sunt mai mici decat fondurile europene pe care le gestioneaza. Parerea mea e ca este nevoie de o decizie politica pana la sfarsitul acestui an", a precizat Orban.

Acesta a mai spus ca mai este nevoie si de uniformizarea salarizarizarii la nivelul autoritatilor de managament, in paralel cu acordarea unor stimulente care sa faca o diferentiere a performantei. "Se si vede, institutiile care performeaza cel mai bine sunt cele cu salarizare corespunzatoare, POR de exemplu (...)Va trebui sa avem si o politica de stimulare, dar si de diferentiere a performantei, care nu exista. Toata lumea primeste calificativul "foarte bine', pentru acel spor de 75%", a precizat Orban.

Acesta a mai spus ca a solicitat ministrilor sa finalizeze pana in septembrie o evaluare in urma careia sa fie stabilite proiectele europene de la care sa fie retrasa finantarea. Este vorba de acele proiecte care nu au nicio sansa sa fie finalizate pana in 2015. "Am trimis scrisori ministrilor rugandu-i ca acest demers sa se finalizeze pana in luna septembrie a acestui an, urmand ca ulterior, in cazul proiectelor care nu au nicio sansa de a fi finalizate pana in 2015, sa retragem finantarea. Dorim ca pana la finalul anului sa realocam sumele de bani spre acele zone unde implementarea este accelerata", a precizat Orban.