Ministerul Dezvoltarii din Romania si Ministerul Dezvoltarii din Bulgaria au semnat, vineri, un contract de finantare de 6,8 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din zona de frontiera Giurgiu-Ruse. Investitia este finantata in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, iar din cele 6,8 milioane de euro, 5,7 milioane sunt asigurati prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR).

Proiectul vizeaza reabilitarea si modernizarea unor sectiuni ale bulevardului Tutrakan din Ruse si ale drumului de legatura dintre centrul municipiului Giurgiu si punctul de trecere frontiera Giurgiu - Ruse, in scopul facilitarii accesibilitatii la podul peste Dunare. In plus, va fi creat un sistem comun de colectare a datelor si de supraveghere video a traficului din zona vizata. Rapoartele vor fi disponibile pe internet pentru partile interesate (soferi, companii, institutii etc).

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 face parte din programele finantate in cadrul Obiectivului de Cooperare Teritoriala Europeana de Uniunea Europeana si este cofinantat de guvernele Romaniei si al Bulgariei. Bugetul total al Programului este de 262.003.541 de euro, din care 217.823.757 de euro reprezinta fonduri FEDR.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Dezvoltarii din Romania, pana in prezent, au fost contractate 123 de proiecte, in valoare totala de peste 191 milioane de euro fonduri FEDR. Dintre acestea, 65 de proiecte (in valoare de 166,7 milioane de euro fonduri FEDR) se afla in implementare, 54 de proiecte (in valoare de 21.5 milioane de euro fonduri FEDR) au fost finalizate si 4 proiecte (in valoare de 2.8 milioane de euro fonduri FEDR) au fost reziliate. Pana in prezent, beneficiarii au depus 477 de cereri de rambursare in valoare de circa 29 milioane de euro din fonduri FEDR.