Revizuirea in scadere a tintei de crestere economica pentru acest an este cauzata de efectele secetei asupra agriculturii, si de faptul ca prognoza fostului Guvern privind fondurile europen efectiv incasate care urmeaza a fi accesate a fost hiperoptimista, a declarat, joi, premierul Victor Ponta. Seful executivului a adaugat ca Guvernul este in grafic insa vor urma audituri din 2010 si 2011 care vor evidentia "bani pierduti", in opinia sa vinovati fiind si fostii ministri ai Muncii din partea PDL Ioan Botis, Sulfina Barbu si Sebastian Lazaroiu, informeaza Mediafax.

Intrebat care sunt cauzele rectificarii bugetare, Ponta a raspuns: "Seceta din agricultura. Anul trecut a fost un an exceptional. De data asta, toate previziunile din agricultura sunt negative. [...] Si mai avem o problema, pe care cred ca a stiut-o si guvernul anterior dar a amanat-o pentru noi, prognoza, sperantele referitoare la fondurilor europene care vor fi accesate si incasate a fost hiper optimista, noi acum suntem in grafic cu absorbtia dar ne vin auditurile pe 2010 si 2011 pe care nu le mai putem schimba si care inseamna bani pierduti."

Seful Executivului a adaugat ca, in opinia sa, de pierderile care vor fi identificate in urma auditului se fac vinovati si fostii ministri ai Muncii din partea PDL Ioan Botis, Sulfina Barbu si Sebastian Lazaroiu. "De cate ori ii aud si pe domnul presedinte suspendat si pe altii vorbind despre banii europeni ii trimit si le cer sa-i sanctioneze cat mai dur posibil pe Botis, Lazaroiu si Barbu, daca vorbim de POSDRU, de exemplu, dar mai sunt si ale situatii", a spus Ponta.

La inceputul lunii iulie, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sta "sub semnul suspendarii", iar multe ONG-uri sau sindicate care deruleaza proiecte sunt in prag de faliment pentru ca nu le mai pot sustine din bani proprii.

Intrebat ce se va intampla daca POSDRU va fi suspendat in Romania, ministrul a spus ca se va incerca reluarea programului pana la sfarsitul anului, astfel incat, in 2013, sa poata fi accesata suma de 1,3 miliarde de euro care ar fi disponibila pentru Romania.

"Ar fi ingrozitor pentru Romania sa piarda acesti bani", a mai spus ministrul Mariana Campeanu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara anterior ca in toate proiectele verificate de Comisia Europeana din cadrul POSDRU au fost gasite nereguli, care nu fusesera depistate de autoritatile romane, astfel fiind pusa sub semnul intrebarii functionarea intregului sistem