Premierul Victor Ponta a fost atentionat, printr-o scrisoare redactata de catre comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, in numele presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, ca planul Guvernului de imbunatatire a absorbtiei fondurilor UE prezinta doar solutii pe termen scurt si nu rezolva deficientele structurale pe termen lung si a conditionat reluarea platilor de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude, informeaza Mediafax citand surse oficiale.

Scrisoarea Comisiei Europene reprezinta un raspuns la planul Guvernului roman de a imbunatati absorbtia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a inmanat oficialului CE in vizita efectuata in urma cu o luna la Bruxelles, si a constituit baza discutiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucuresti pe aceasta tema, arata sursa citata.

Johannes Hahn precizeaza de la inceputul scrisorii ca Barroso l-a rugat sa raspunda in numele sau legat de acest plan. In document se arata ca Guvernul propune trei masuri care ramane sa fie discutate in interiorul Comisiei, dar care sunt insuficiente pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene pe termen lung.

"Scrisoarea transmisa premierului arata ca «desi implementarea acestor idei poate ajuta la cresterea gradului de absorbtie pe termen scurt, ele raman totusi niste masuri punctuale care nu rezolva deficientele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea imbunatati absorbtia pe termen lung» ", au declarat sursele, citand din document, pentru Mediafax.

Potrivit documentului, citat de agentia de presa, "in cei doi ani de cand presedintele Barroso a scris Guvernului Romaniei cu privire la necesitatea de a fi luate masuri concrete si de corectare substantiala a problemelor pentru a se putea creste gradul de absorbtie a fondurilor s-a observat ca progresul a fost lent. Romania trebuie sa faca in continuare eforturi considerabile si extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de intarire a capacitatii pentru implementarea programelor. In acest scop, sunt transmise incurajari catre premier sa revitalizeze reforma administratiei in privinta fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea si legalitatea cheltuielilor, astfel incat fondurile sa ajute Romania, iar cetatenii romani sa poata beneficia de pe urma calitatii de membru al UE".

Comisia Europeana aminteste in document ca platile UE catre Romania sunt sistate la ora actuala pentru mai multe programe: "Dupa cum stiti, in acest moment niciun fel de plati nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achizitiile publice si fraude impiedica reluarea acestora. Este nevoie de masuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Platile vor putea fi reluate doar dupa ce au fost intrunite conditiile necesare", se mai arata in scrisoare.