Premierul Victor Ponta a declarat in sedinta de guvern de miercuri ca nu are nicio comunicare oficiala de la Bruxelles cu privire la situatia fondurilor europene, mentionand ca "intai se comunica pe surse la presa". Seful Executivului a precizat ca, in ceea ce priveste programele finantate prin POSDRU, autoritatile vor fi nevoite sa accepte corectiile financiare pentru perioada 2009-2011.

"Referitor la fondurile europene, nu avem inca nicio comunicare oficiala, intai se comunica pe surse la presa din Romania. Eu nu inteleg care e marea fericire, vad o mare fericire la colegii nostri care au fost la guvernare pana in mai ca se pre-suspenda fondurile. Programele, daca vor fi intr-o procedura de presuspendare, vor fi pentru auditurile din perioada 2009-2011, nu stiu care e marea fericire ca acum ni se iau banii din cauza greselilor lor, e un gen de fericire morbida pe care nu pot sa o inteleg", a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai arat ca programul de mediu va fi salvat si ca in ceea ce priveste POSDRU "nu avem ce ne face, trebuie sa acceptam corectiile financiare pentru perioada 2009-2011".

"Toti ministrii care aveti in continuare negocieri si atributii in acest domeniu, evident sub coordonarea domnului ministrul Orban, va rog sa facem ceea ce am stabilit, dar de fapt am cam facut, acum suntem la faza in care acceptam corectiile financiare, acceptam sa platim pentru greselile din 2009-2011. Nu avem alta solutie", a precizat Ponta.

UPDATE Premierul Victor Ponta a revenit asupra temei fondurilor europene cu ocazia vizitei de lucru la podul Calafat-Vidin facuta impreuna cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov. Ponta a precizat ca rezultatele care vor fi anuntate de Comisia Europeana in urma verificarii modului de derulare a mai multor programe cu finantare comunitara nu vor fi imbucuratoare, iar Romania va trebui sa accepte corectii financiare, care ajung si la 175 milioane euro in cazul POSDRU, relateaza Mediafax.

Seful Executivului a precizat ca a discutat, miercuri, despre acest subiect cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regionala.

"Vom primi rezultatele oficiale ale auditurilor, rezultate care nu sunt imbucuratoare pentru ce s-a derulat intre 2009-2011, iar solutia, alaturi de masurile care s-au luat deja pentru imbunatatirea sistemului de accesare, va fi din partea Romaniei de acceptare a unor corectii financiare pe care, odata ce le consideram din partea romana ca fiind acceptabile, putem sa ajungem la deblocarea efectiva a programelor", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, sumele reprezentand corectii financiare nu vor fi pierdute, ci pot fi realocate pentru alte programe.

Pentru programul POSDRU, de exemplu, corectia financiara va reprezenta o suma totala de 175 milioane euro, care va fi suportata din buget.

In sedinta de Guvern de miercuri, premierul le-a mai cerut ministrilor ca pana saptamana viitoare sa definitiveze si sa transmita catre ministrul Afacerilor Europene pozitiile sectoriale in ceea ce priveste bugetul 2014-2020. "Pe 13 noiembrie, la Bruxelles, voi avea o noua intalnire cu primi-ministrii din grupul coeziunii, dupa care, la sfarsitul lunii noiembrie, va fi un summit special pe aceasta tema. Toate pozitiile pe care le-am negociat pana acum trebuie sa aiba, din partea dvs, pentru saptamana viitoare forma finala. Cat cerem pe fiecare domeniu in parte si ce anume ne dorim", a afirmat Ponta.

Seful Executivului a mai aratat va avea vineri dimineata o videoconferinta cu prefectii si autoritatile implicate in pregatirile pentru iarna." Nu as vrea sa ne iar pe nepregatite iarna. Se pare ca vine iarna, intotdeauna, in fiecare an, in luna noiembrie deja e iarna si as vrea sa ne pregatim", a firmat Victor Ponta.

Potrivit premierului"Important este sa avem pregatite autoritatile locale, toate structurile care au atributii, poate reusim sa facem si o harta cu drumurile cele mai susceptibile de a fi afectate de precipitatii si important este sa fim pregatiti mai din timp si sa ramanem pregatiti pana in luna februarie sau martie cand vine din nou primavara."

La inceputul sedintei de guvern, Ponta a mai precizat ca "ne vedem in formula de guvern vineri pentru rectificarea bugetara".