Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul sedintei de Guvern de marti ca Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ar putea sa fie repornit din luna decembrie. "Astazi avem pe ordinea de zi memorandumul de la Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Inteleg ca luna viitoare avem auditul si practic putem reporni POSDRU din luna decembrie, asumandu-ne lucrurile rele facute in perioada 2009 - 2011", a spus Ponta.

Comisia Europeana a informat saptamana trecuta autoritatile romane ca a decis sa "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE - "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice", anunta Comisia intr-un comunicat de presa. Presuspendarea survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor. Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese.

In urma celor trei scrisori de joi (cate una pentru fiecare program vizat), Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru a remedia deficientele identificate si ca sistemele de gestionare si control functioneaza in mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit. Doar in acest caz Comisia va fi in masura sa reia platile.

Comisia arata in comunicatul citat ca presuspendarea a venit "ca urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme". Creantele vor fi insa rambursate autoritatile romane vor lua masurile cerute de Bruxelles.

In plus fata de presuspendare, Comisia Europeana a anuntat si corectii financiare pentru cele trei programe sus-mentionate si pentru programul Mediu. Aceste corectii ar acoperi intre 10 si 25% din plati. "Daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte, corect implementate, din cadrul aceluiasi program", au declarat oficialii CE citati in comunicat.