Premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa comunice "corect" situatia actuala a absorbtiei fondurilor europene. Ce inseamna "corect" in viziunea primului-ministru? Potrivit acestuia, gradul de absorbtie pe politica de coeziune este de 20%, nu sub 10% cum s-a comunicat pana acum. Premierul a prezentat un calcul care arata un grad de absorbtie de 20%. Insa, cifrele oficiale prezentate chiar pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene demonstreaza un grad de absorbtie de 9,72%. De unde aceasta diferenta intre cifrele oficiale si cele ale premierului? Victor Ponta a inclus in calculele sale si platile interne catre beneficiari, nu doar platile efective de la Comisia Europeana.

  • Vezi atasat care era gradul de absorbtie la 30 aprilie si cat era la 31 octombrie.

"O sa va rog pe toti ministrii sa comunicati foarte corect situatia actuala pentru ca pe la televiziuni toata lumea isi da cu parerea dupa ureche. Aveti obligatia sa vorbiti tot timpul in termeni reali si in cifre reale. Rog Ministerul Afacerilor Europene sa dea datele simple. In ceea ce priveste platile directe in Agricultura in fiecare an gradul de absorbtie este 100%. Politica de Dezvoltare Rurala, o alta componenta importanta, este de 50% pana in acest moment, iar la Politica de Coeziune, din cele 19 miliarde de euro alocate Romaniei pentru 2007-2013, pana in acest moment au intrat, si mi-a confirmat-o chiar domnul Gheorghe Gherghina (n.red.secretar de stat in Ministerul Finantelor), patru miliarde de euro. Patru din 19 nu ies 10% pe nicio matematica. Patru din 19 inseamna 20% si tot e putin, foarte putin. Va rog sa comunicati corect si sa nu lasati minciunile repetate, cum ca Romania are sub 10% si atunci nu trebuie sa mai primeasca nimic", a spus Ponta.

Pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene este prezentat lunar stadiul absorbitiei fondurilor europene. La data de 31 octombrie, gradul de absorbtie, adica platile de la CE, era de 9,72%. Mai precis, 1,86 miliarde de euro. Platile interne sunt, intr-adevar, de 20,7%, adica vreo 19,9 miliarde de lei, ceea ce inseamna chiar peste 4 miliarde de euro. Insa, nu aceasta este cifra care reprezinta gradul de absorbtie.

Ponta a mai spus ca un grad de absorbtie de sub 10% se inregistra la momentul preluarii guvernarii. Tot site-ul Ministerului Afacerilor Europene arata ca pe 30 aprilie, in perioada in care s-a schimbat guvernarea, gradul de absorbtie era de 7,46%. De asemenea, platile interne catre beneficiari reprezentau 18,28%.

"La momentul preluarii guvernarii Romania avea, intr-adevar, sub 10%, insa pe baza a ceea ce am reusit in aceasta toamna, acceptarea corectiilor financiare si indreptarea acelor neregularitati constatate in perioada 2009-2011, a facut ca la sfarsitul acestui an sa reincepem trimiterea de cereri de decontare pentru POS DRU, pentru Programul Operational Regional, unde Ministerul Dezvoltarii a indreptat, in aceasta vara, toate lucrurile gresite din 2009-2011, si pentru Programul Operational Sectorial de Mediu. Unde e greu sa facem ce e de facut in acest an este Programul Operational de Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii, unde, de asemenea sunt probleme grave din 2009-2011", a mai spus Ponta.

Nu doar premierul Ponta a incercat sa induca ideea ca Romania inregistreaza un grad de absorbtie mai ridicat decat este in realitate. Anul trecut, Guvernul raporta un grad de absorbtie de 14%, luand in calcul tot platile interne, in timp ce cifra reala, adica platile efective de la Comisie, era de 3,5%.