Romania nu poate dovedi, pe baza actualului exercitiu financiar, ca are capacitatea institutionala sa gestioneze sume mult mai mari de bani, asa cum liderii politici intentioneaza sa solicite la Bruxelles - arata un comunicat al Institutului pentru Politici Publice, care insoteste un Raport de monitorizare a absorbtiei fondurilor structurale (vezi documentul atasat). Analiza IPP a identificat trei probleme majore pentru situatia critica a utilizarii fondurilor UE pana la acest moment.

Probleme de conceptie initiala a Programelor Operationale, probleme de management in autoritatile publice si probleme de planificare bugetara strategica la nivel national - sunt cele trei categorii identificate de IPP pentru performanta slaba a Romaniei in atragerea fondurilor UE.

IPP propune si o serie de solutii pentru fiecare din aceste categorii de probleme.

In final, raportul arata:

"Consideram ca iesirile publice ale Ministrului Leonard Orban, in calitate de responsabil al coordonarii procesului de accesare a fondurilor europene, trebuie sa fie nu numai un prilej de analiza a problemelor, ci si de enuntare a solutiilor/deciziilor adoptate pentru solutionarea acestora.

Cerem atat actualului, cat si noului Guvern format dupa aceste alegeri, sa faca din programarea viitorului exercitiu financiar prioritatea 0, pentru ca numai in acest fel va putea Romania sa foloseasca cu adevarat oportunitatea banilor europeni pentru crestere economica, ci nu clientelar si oportunist, cum a facut¬o in acest exercitiu financiar."