Liderii europeni intalnesc, joi, la Bruxelles pentru un summit privind bugetul Uniunii Europene in perioada 2014-2020, tarile membre fiind profund divizate in contextul unei Uniuni in plina criza economica.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vrea sa se ajunga la un acord si va incerca totul "inclusiv imposibilul", spune surse din anturajul sau.

Dar, negocierile vor fi dificile in special cu prim-ministrul britanic David Cameron, care insista o reducere a cheltuielilor, si este foarte posibil ca summitul sa fie un esec daca acesta refuza sa joace cartea compromisului, comenteaza presa internationala.

Potrivit Financial Times, domnul Cameron este in sfarsit gata sa faca compromisuri privind bugetul si autoritatile europene sunt optimiste in ceea ce priveste ajungerea la un acord cu Londra.

Dar, perspectiva unui esec al summit-ului nu este exclusa de catre cancelarul german Angela Merkel: "Un nou summit european privind bugetul nu este exclus sa aiba loc la inceputul anului 2013l, in caz de esec", a declarat miercuri Merkel.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost revoltat miercuri de intorsatura pe care au luat-o negocierile in care tarile cele mai bogate nu cer altceva decat reduceri de cheltuieli. "Taiati, taiati, taiati.Intreaga dezbatere este despre cum sa reducem cheltuielile.. Noi nu discutam despre calitatea investitiilor", a reprosat oficialul.

Comisia Europeana pledeaza pentru un buget mai generos. In schimb, marii contributori la bugetul european, intre care Marea Britanie, Germania si Suedia si-ar dori o reducere a cheltuielilor. Statele beneficiare nete ale fondurilor de coeziune, printre care si Romania, doresc, in schimb o suplimentare sau macar o inghetare a fondurilor.

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, va face o noua propunere de buget joi seara, inainte de inceperea summitului prevazuta la ora 19:00 GMT.