Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a avertizat miercuri ca beneficiarii proiectelor cu fonduri europene vor fi nevoiti sa returneze banii in cazul in care nu vor termina pana la sfarsitul anului 2015 implementarea proiectelor, chiar daca nivelul de executie va fi de 95%, informeaza Mediafax.

Leonard OrbanFoto: Hotnews

Leonard Orban a declarat, in cadrul conferintei de presa de prezentare a bilantului mandatului sau, ca "avem nevoie de un sprijin mai consistent pentru beneficiari deoarece ne vom confrunta cu mari probleme in anii urmatori" ramasi din actualul exercitiu bugetar 2007-2013.

Problemele cele mai mari pot aparea in acest sens pe programul operational Transporturi, in conditiile in care CFR are un proiect cu o valoare mai mare de 1 miliard de euro, dar sunt si alte proiecte de infrastructura de transport cu valori de mai multe sute de milioane de euro pentru care "riscul sa nu fie dus pana la capat este foarte mare", a aratat ministrul Afacerilor Europene.

Ministrul Orban a avertizat ca in cazul celor mai multe dintre cele 150 de proiecte identificate in ultimii doi ani pentru finantarea prioritara cu fonduri europene, ratele de executie sunt numai intre 5% si 25% si ca, desi perioada de executie a proiectelor cu fonduri europene din prezentul exercitiu bugetar se prelungeste pana in 2015, toate proiectele contractate trebuie finalizate pana la sfarsitul acelui an, in caz contrar urmand sa se returneze toti banii pentru proiectele neterminate, chiar daca nivelul de executie atinge 95%.

Din 2007 pana in prezent Romania a absorbit aproximativ 14,9 miliarde de euro din cei 33,5 miliarde disponibili pentru exercitiul bugetar actual al UE, a aratat Orban. In ceea ce priveste cele 19,5 miliarde de euro aferente politicii de coeziune, Romania a reusit sa absoarba numai 1,86 miliarde, perioada urmatorilor trei ani fiind cruciala in acest sens.