Comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, a declarat, miercuri, ca 2013 este crucial pentru Romania, el aratand ca trebuie absorbite in acest an 5 miliarde de euro de fonduri structurale pentru a se evita dezangajarea acestei sume, anunta Mediafax.

"Este absolut necesar, 2013 este un an crucial pentru Romania. Pot sa spun ca anul trecut Romania a pierdut unele momente din cauza discutiilor politice, alegeri. Ceea ce conteaza acum este concentrarea pe viitor, gestionarea viitorului tarii, avand in vedere ca aceste fonduri structurale sunt la dispozitia Romaniei si vizeaza cresterea economica a tarii. Acest an este o provocare speciala pentru ca, asa cum stiti, Romania trebuie sa absoarba mai mult de 5 miliarde de euro pentru a nu pierde acesti bani", a afirmat Hahn, intr-o declaratie de presa comuna la Bruxelles cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Oficialul CE a aratat ca nu este in interesul UE ca Romania sa piarda acesti bani pentru a fi economisiti de catre Bruxelles, ci cheltuirea inteligenta si sustenabila pentru dezvoltarea tarii.

"As vrea sa va reasigur pe voi, romanii, ca UE este alaturi de voi. Avem interesul ca Romania sa poata folosi banii. Nu este interesul nostru, nici al nostru, sa constatam ca la sfarsitul anului am economisit acesti bani. Interesul nostru este ca banii sa fie cheltuiti sustenabil si inteligent, sa ajute tara sa isi imbunatateasca situatia, pentru ca Romania este una dintre cele mai atractive piete pentru companiile europene", a afirmat Hahn.

Comisarul european si-a exprimat increderea ca Romania va fi capabila sa absoarba banii.

"Ne cunoastem (cu ministrul Teodorovici - n.r.) si din fostele sale functii de consilier al premierului Victor Ponta si responsabil al fostului program ISPA si de aceea am o incredere uriasa in capacitatea sa personala de a se ocupa de fondurile structurale. (...) Si, cum suntem la inceputul anului, am incredere ca Romania va fi capabila, spre interesul nostru reciproc, sa absoarba acesti bani, pentru ca aceasta va contribui clar la cresterea economica, la crearea de noi locuri de munca si pastrarea celor existente", a spus Johannes Hahn.

El s-a declarat increzator si in rezolvarea intreruperilor de plati existente in acest moment pe unele dintre programele operationale ale Romaniei.

"Sunt increzator ca vom putea depasi problemele din trecut. Am discutat si despre intreruperile de plati existente inca in prezent. Asteptam unele raspunsuri in urmatoarele saptamani. Vom face o analiza rapida a acestor informatii si speram sa putem rezolva problemele in interesul nostru comun", a mai afirmat comisarul Hahn.

Eugen Teodorovici a facut miercuri o vizita oficiala la Bruxelles, el intalnindu-se si cu Koos Richelle, director general pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune in cadrul Comisiei Europene.

Intrevederile cu oficialii europeni au vizat masurile pentru deblocarea integrala a POSDRU, Programului Pperational Transport, Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice si Programului Operational Regional.