"Magnetul" POSDRU pentru fraude: abia deblocat de UE, Programul Resurse Umane devine tinta pentru un posibil concurs trucat
Reamintim ca Romaniei i s-au cerut corectii financiare de 25% din valoarea proiectelor, o suma care ar putea ajunga in final la aproape 200 mil euro.
Acum, Iuliana Corut este urmarita penal pentru luare de mita, instigare la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial), potrivit unui comunicat al DNA.
La randul sau, Paula Manuceanu, consilier la cabinetul ministrului Muncii, este urmarita penal pentru permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals si sustragere de inscrisuri.
Comisia Europeana a pus la dispozitia Romaniei 20 de miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013, bani care sunt destinati recuperarii intarzierilor fata de alte state membre ale UE. Din aceste fonduri, 3,5 miliarde de euro sunt alocati programelor de dezvoltare a resurselor umane - POSDRU.
In cadrul acestui program, fondurile sunt alocate prin intermediul guvernului roman, mandatat de Bruxelles atat pentru aprobarea cererilor de finantare cat si pentru gestionarea rambursarilor care sunt efectuate de-a lungul punerii in practica a acestor proiecte.
Bruxellesul a interupt finantarile in mai 2012, dupa ce un un raport de audit al Comisiei Europene a scos la iveala probleme in evaluarea si eligibilitatea proiectelor.
Principalele probeme semnalate in raportul de audit erau legate de procesul de evaluare si selectie, care arata deficiente sistemice si faptul ca nu asigura selectia proiectelor calitative, dar si la faptul ca regulile nationale de eligibilitate sunt ambigue in masura in care permit o alocare si o utilizare ineficiente a resurselor in implementarea proiectelor.
Potrivit raportului de audit al CE, s-a mai constatat ca verificarile de management prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia aplicata pentru esantionarea documentelor justificative controlate, precum si costuri ridicate aferente resurselor umane, care nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele de suport.
Ministerul Muncii s-a mai aflat in centrul unui scandal legat de finatari europene prin POSDRU, in care erau implicati, de asemenea, un consilier personal si fosta sefa de cabinet, si care s-a terminat cu demisia ministrului din acea vreme, Ioan Botis (PDL).
Concret, sotia lui Ioan Botis a castigat 8.400 lei pe luna in cadrul proiectului "Sansa la demnitate", realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Ministrul Botis este suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere.
Un alt consilier de ministru, de data aceasta la Educatie, Melania Vergu, este si ea trimisa in judecata sub acuzatia de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata, inselaciune, in forma continuata si conflict de interese, tot intr-un dosar in care erau implicate fonduri alocate prin POSDRU.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Asta e patura conducatoare a romaniei: niste tanti si niste neni defazati si anacronici, foste aprozarese si fosti contabili, strungari si mecanici.
Astia nu stiu sa foloseasca bine un calculator dar fura miliarde din fonduri europene, care fonduri, atentie, nu sunt asa de ochii lumii, reprezinta insasi viitorul tarii asteia, sansa ei la modernizare.
Pentru ca asa ne prostesc astia dintotdeauna, punandu-ne valul pe ochi. Tara asta trebuie civilizata, trebuie condusa de profesionisti de cel mai inalt rang, de intelectuali fara pata, de tineri prodigiosi, ca sa devenim cineva.
In schimb ne conduce Androneasca, Zgonea si Campeanu. Ne conduc "sefii de comitete centrale", "sefii de organizatii de tineret ale partidului X",
Romania a ajuns o uniune de triburi, conduse de niste vacari imbecili care rad de noi toti. Va mai vine sa stati acasa la urmatoarele alegeri ? Stati fratilor, ca pe spatele vostru stati.
unii s-au imbogatit enorm, statul stie foarte bine asta. restul au saracit. traiasca UE.