Cine mai solicita fonduri UE in urmatorii ani? ONG-urile cu proiecte POSDRU: "Putini beneficiari vor supravietui acestui program". Directorul programului, Cristian Ababei: "Niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare".

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Joi, 14 februarie 2013, 12:50 Economie | EuROfonduri


Problemele beneficiarilor Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) par fara sfarsit. Nici nu mai este o stire ca platile sunt intarziate cu zeci, chiar sute de zile, ne-am obisnuit sa auzim asta. Mai mult, la o saptamana dupa ce oficialii au anuntat victoriosi deblocarea programului, nu se simte nicio imbunatatire la nivelul organizatiilor care asteapta rambursari. Cristian Ababei, directorul Autoritatii de Management, a declarat pentru HotNews.ro ca niciun beneficiar nu a fost afectat de blocarea programului si ca odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2013 se vor achita toate cererile de plata restante.

Managerul unei organizatii cu un proiect in domeniul educatiei, care nu a dorit sa isi faca numele public, a povestit pentru EurActiv.ro cum a ajuns aproape in faliment din cauza intarzierilor platilor pe proiect. Spre exemplu, o cerere de rambursare depusa in luna iulie a primit aprobarea oficiala de plata in luna octombrie. Banii insa nu au fost primiti pana in prezent. Fiind vorba de un proiect amplu, pentru a compensa intarzierile si a continua activitatile, s-a imprumutat personal cu peste un milion de lei. Desi a asigurat in acest fel o parte consistenta de fonduri, nu a reusit insa si sa plateasca taxele si impozitele pe salariile celor angajati in proiect. Si cum fiscului nu ii pasa de motivele intarzierilor, i s-au poprit conturile curente ale organizatiei.

Nu este nimic nou, multi beneficiari se confrunta cu probleme similare, asa cum HotNews.ro si alte publicatii au aratat in numeroase randuri, spre exemplu declaratiile beneficiarilor citate aici:  Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si "dau camasa" de pe ei pentru finalizarea proiectelor

Dar, fiindca a fost anuntata de curand deblocarea programului, HotNews.ro a solicitat Autoritatii de Management POSDRU si Ministerului Fondurilor Europene urmatoarele informatii:
"In urma cu o saptamana ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat deblocarea oficiala a POSDRU. In schimb, beneficiarii care asteapta rambursari de luni de zile primesc in continuare aceleasi raspunsuri de la AM si OI, si anume ca nu se stie cand vor primi platile. Va rugam sa ne spuneti de ce nu au demarat inca platile, in conditiile deblocarii programului, cand vor incepe platile catre beneficiari si ce suma va fi alocata."

Cristian Ababei, directorul Autoritatii de Management POSDRU (AMPOSDRU) a raspuns: "AMPOSDRU doreste sa sublinieze faptul ca niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare. Blocarea fondurilor nu are impact direct asupra beneficiarilor, ci asupra statului membru care are obligatia de a achita cererile de rambursare de la bugetul de stat. Pana la finalul anului trecut, AMPOSDRU a achitat integral toate cererile cu bun de plata pana la 21.09.2012 si, odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2013, se vor achita toate cererile de plata restante, urmand ca acesti bani sa fie recuperati prin rambursarile de la Comisia Europeana."

Pe de alta parte, Ministerul Fondurilor Europene nu a transmis niciun raspuns la solicitare.

Flavia Preda, reprezentant al Coalitiei "ONG-uri pentru fonduri structurale" a comentat: "Sigur, la finalul anului trecut autoritatile romane au efectuat o serie de plati dintre cele datorate, la presiunea beficiarilor si a Comisiei Europene. Este, de altfel, datoria statului roman sa avanseze banii necesari implementarii proiectelor, indiferent de discutiile pe care le are mai departe, la nivel de Comisie despre suspendari ale platilor. Pana la urma, contractul pe care beneficiarul il semneaza este cu autoriatea de management din statul membru, nu cu CE.

Intrebarea pe care o ridicam in acest moment este legata de raportul dintre cererile de rambursare platite de AM POS DRU si, deci, validate in sistem si restul cererilor de rambursare care se afla pe traseul birocratic al verificarilor la Organismele intermediare si la insasi autoritatea de management. Vom descoperi ca in fapt cererile onorate in ultimele 3 luni de autoritati sunt mult prea putine in comparatie cu cele care sunt plimbate de luni de zile.

Cand vorbim de datorii, trebuie sa luam in calcul data la care a fost depusa cererea de rambursare, nu momentul validarii acesteia. Contractul de finantare mentioneaza faptul ca autoritatea este obligata sa faca verificarile necesare si sa efectueze plata in cel mult 30 de zile de la data de data depunerii cererii de rambursare." • Urmatorul cadru financiar: cu sau fara beneficiari?


Un semnal pozitiv exista: deblocarea platilor pentru POSDRU la nivelul Comisiei Europene.

Purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Ocuparea fortei de munca si politici sociale, Laszlo Andor, a raspuns pentrui HotNews.ro: "In urma rezultatelor pozitive ale misiunii de audit de la finalul lunii ianuarie, Directoratul General pentru Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) a putut intrerupe procedura de suspendare. Platile pentru cheltuielile verificate in baza vechilor proceduri vor fi efectuate si vor include o corectie de 25%. Cheltuielile selectate in baza vechilor proceduri si verificate pe noile proceduri vor include, de asemenea, o corectie financiara care va fi determinata de autoritatile romane si vor fi verificate de catre auditorii DG EMPL inainte de rambursare. Autoritatile romane ar trebui sa continue eforturile pentru a se asigura ca schimbarile pozitive sun aplicate in mod consistent, in toate etapele, pentru a asigura o functionare fara sincope a programului."

Am adauga noi: si autoritatile ar trebui sa invete din toate problemele acestui program pentru a crea un sistem si un cadrul de proceduri optim, pentru urmatorul cadru financiar. Materialul didactic este atat de amplu incat viitorul POSDRU, pentru perioada 2014-2020, ar trebui sa functioneze perfect.

Intrebarea este: cati solicitanti de fonduri europene vor mai exista? "Guvernul ar trebui sa se intrebe cine va mai aplica pentru urmatoarele linii de finantare care se vor deschide pana la finalul acestei perioade de programare. Cel putin pe POS DRU, numarul celor care vor supravietui proiectelor aflate in implementare este redus", spune Flavia Preda.

Un pas inainte s-ar putea face daca experienta beneficiarilor si sugestiile acestora ar fi luate in mod real in considerare in elaborarea documentelor pentru urmatorul cadru financiar care sunt in lucru, in aceasta perioada, la nivel national.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4527 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Minciuni (Joi, 14 februarie 2013, 13:37)

  morometu [utilizator]

  Cu o simpla apasare de buton, nea'' derectoru'' ar putea sa vada ca nu s-au mai facut plati catre beneficiari din iulie 2012.
  Intradevar , beneficiarii trebuiau sa primeasca bani de la statul roman dar au primit majorari si penalitati la bugetul statului pentru neplata impozitelor pe salarii si a contributiilor, blocari de conturi si executari silite.
  Evidenta cu data depunerii cererilor termenul de solutionare , entitatea care solutioneaza cererea, sumele, solcitari suplimentare, intr-un cuvant toata evidenta transparenta, a fost retrasa de pe FSE iar acum pot mintii in voie. Au pus doar evidenta platilor. Si restul executatilor silit ce fac? Reprezentantul ONG are dreptate: s-au platit unele cereri dupa criterii
  netransparente.
  Autoritatile incompetente si mincinoase,in loc sa recunoasca situatia reala si sa incerce sa initieze un proiect prin care majorarile si penalitatile la salarii sa fie scutite ca insusi bugetul este vinovat de intarzieri, mint si ascund evidentele transparente.
  Daca are curaj, sa puna la loc evidenta cererilor beneficiarilor. Sa citim noi informatia cu ochiul liber si sa nu inghitim'' gogosile'' pe care ni le baga pe gat.
  • +5 (5 voturi)    
   minciuni nesimtite, da (Joi, 14 februarie 2013, 19:16)

   Catch 22 [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   Te uiti la tv? O sa vezi NENUMARATE reclame la proiecte pe bani europeni. Guvernul inchide gura televiziunilor cu bani (evident, din taxe), astfel incat din "adevaru-i ca rambursarile sunt intirziate si guvernul a distrus majoritatea beneficiarilor POSDRU" s-a nascut un nou adevar: "Guvernul a obtinut mari succese, asa zice televizoru' ". Dobitoc sa fii sa incerci sa derulezi un contract cu statul daca nu ai proptele politice. Te arunci in munca, scrii un proiect, astepti evaluari, castigi proiectul si zici ca l-ai apucat pe dumnezelea de un picior, apoi te trezesti ca legislatia nu e clara si se schimba mereu, te trezesti bagat intr-o oala cu cei care fura, apoi nu-ti primesti banii (am fost auditat cu o saptamina inainte ca Ponta s ataie rambursarile si a iesit auditul perfect)...puah. Sa termin mizeria si altmproiect nu mai fac. Las' ca fac "pe hartie" aia cu proptele.
 • +2 (2 voturi)    
  minciuni (Joi, 14 februarie 2013, 13:54)

  marius87 [utilizator]

  nu exista proiect fara spaga, prefera sa nu cheltuie banii decat sa nu le iasa si lor ceva. asta e adevarul, pana la urma va afla si ue si se va termina balciul. cat timp banii sunt impartiti de romani nu avem sanse sa-i luam fara spaga ... si daca se aproba proiectul atunci nu vei primi banii la timp si itnri in faliment. cam asta e adevarul, oricat ar incerca sa minta :)
 • +2 (2 voturi)    
  Domnul Ababei minte mai rau ca Ponta (Vineri, 15 februarie 2013, 10:36)

  denvarel [utilizator]

  "AMPOSDRU doreste sa sublinieze faptul ca niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare. Blocarea fondurilor nu are impact direct asupra beneficiarilor, ci asupra statului membru care are obligatia de a achita cererile de rambursare de la bugetul de stat. Pana la finalul anului trecut, AMPOSDRU a achitat integral toate cererile cu bun de plata pana la 21.09.2012 si, odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2013, se vor achita toate cererile de plata restante, urmand ca acesti bani sa fie recuperati prin rambursarile de la Comisia Europeana."

  Trei broaste crosetau clatite, Si trece un stol de crocodili.
  -Ce mai faceti fetelor?
  -Ma-ta-i tractor!
  • +1 (3 voturi)    
   denvarel de cacat (Vineri, 15 februarie 2013, 11:47)

   un platitor de taxe [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   Mai denvarel,

   Tu ai cea mai vaga idee ce inseamna sa faci un proiect cu bani europeni , sa-l termini corect cu raport final aprobat de toate partile si sa nu primesti plata finala 1 an de zile numai pentru ca statul reprezentat de AM POSDRU nu a fost in stare sa te plateasca adica sa te recunoasca ca tu nu ai fraudat ca altii? Sa fii tu cu bani investiti in avans sau imprumutati si sa te vad asteptind tacut si linistit plata....oamenii corecti sint DISPERATI, stiu un caz care a facut depresie, ia pastile....nu ti-e rusine?
   • +1 (1 vot)    
    Nu stiu de ce te certi cu mine (Vineri, 15 februarie 2013, 12:46)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui un platitor de taxe

    Tocmai spuneam ca Ababei minte. De fapt nu minte, dezinformeaza deliberat si cu buna stiinta.
    Au facut platile pentru proiectele pe care le-au aprobat la plata. Dar nu au aprobat la plata documentatiile primite pentru ca stiau ca nu sunt bani. Deliberat v-au bagat in asteptare sau au mai cerut inca o foaie de hartie stampilata si inca una, pentru a justifica neaprobarea viramentelor, pe voi, implementatorii proiectelor.
    Cu buna stiinta si premeditat au inventat piedici tocmai pentru a nu plati! Si acum vin si se lauda ca au platit tot ce au aprobat! Dar nu au aprobat nimic pentru ca s-au ascuns in spatele piedicilor inventate tot de ei!
   • +1 (1 vot)    
    Pe de alta parte nu te inteleg. (Vineri, 15 februarie 2013, 12:54)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui un platitor de taxe

    Ce te impiedica sa iei contractul si celelalte acte si sa-i dai in judecata?
    Ce te impiedica sa te duci maine la Evenimentul sau la B1 sau aici la Hotnews, sa declari public ca Ababei minte si sa-i ceri demisia? Cu actele, dovezi ale minciunii, lui pe masa!
    Doar gandul ca daca faci asta nu mai pupi alt contract. Lesa o porti inca desi te cam strange. Da-o jos! Du-te si musca-i. Spui ca dintii nu-ti lipsesc.
 • +2 (2 voturi)    
  domnul Ababei (Vineri, 15 februarie 2013, 11:37)

  un platitor de taxe [utilizator]

  RUSINE ar trebui sa-i fie domnului Ababei cind spune ca BF nu au fost afectati de blocarea fondurilor.Poate dinsul e nou si nu are raspunderea faptelor anterioare dar BF au suferit la un loc de oprirea platilor indiferent ca au fraudat sau nu.....AM trebuia sa verifice/monitorizeze pe toata durata contractelor aprobate si nu sa asiste pasiva la derularea fraudelor in unele contracte.Cunosc caz cu raport final impecabil, care nu si-a primit plata finala in val de 500.000 euro de aprox un an, firma distrusa, oameni disperati care asteapta nevinovati o decizie a statului roman reprezentati de acest Ababei.......rusine sa-ti fie ..
 • 0 (0 voturi)    
  ca de obicei... (Luni, 18 februarie 2013, 10:52)

  annas [utilizator]

  ca de obicei,..de vina este mortul - a se citi beneficiarul.
  AMPOSDRU si OIURILE sunt niste entitati fara pata si de aceea prostul de beneficiar trebuie sa-si asume incompetenta lor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by