Marea problema a clasei politice este insa faptul ca acesti bani nu se pot fura, si nici deturna, astfel incat, multi dintre cei care ar fi trebuit sa se ocupe de atragerea fondurilor europene nu au prea pus “osul la treaba”, aceasta fiind foarte probabil una dintre explicatiile gradului extrem de redus de absorbtie.
Totusi, in ciuda performantelor modeste inregistrate de toate guvernele in ultimii 6 ani, tot suntem pe plus in relatia cu UE, in sensul ca am primit mai multi bani decat am dat, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. Datele sunt publicate de BNR.
Anul trecut, Romania a inregistrat un plus de 313 milioane de euro, in scadere fata de cele 613 milioane din 2011. Per total, intre 2007 si 2012, am contribuit cu 8,36 miliarde, si am primit 11,33 miliarde, de unde rezulta o diferenta de 3 miliarde euro.
Pentru comparatie, daca discutam strict de fondurile structurale (fara agricultura si dezvoltare rurala), Romania a inregistrat la sfarsitul anului trecut, un grad efectiv de absorbtie de 11,5% (2,3 miliarde din 20 de miliarde), iar Bulgaria un grad de absorbtie de 26,7%, adica 1,8 din 6,7 miliarde. Tot anul trecut, noi am crescut gradul de absorbtie cu 5,9 puncte procentuale, iar bulgarii cu 8,5 puncte procentuale.
In acest context, toata discutia despre sumele alocate Romaniei in perioada 2014-2020 sunt lipsite de substanta: daca noi in ultimii 6 ani am absorbit efectiv doar o treime din suma maxima de care am fi putut beneficia, ce motive avem sa credem ca situatia va sta fundamental diferit in urmatorii 7-8 ani ani, iar diferenta dintre cele 48 (?) de miliarde propuse initial, si cele 40 de miliarde obtinute dupa negocieri va conta cu adevarat?
Aceasta intrebare este cu atat mai legitima cu cat, din 2007 si pana acum, toate cele trei mari partide (PNL, PDL si PSD) s-au aflat la putere intr-un fel sau altul, impreuna sau separat, si au avut ocazia sa demonstreze cu adevarat ce pot.
- Comenteaza pe blogul BusinessDay.ro.
- balanta comerciala a Romaniei cu UE. Presupun ca suntem piata de desfacere
- profiturile firmelor UE in Romania, luind in considerare si cheltuielile lor de management fata de cele ale unor firme romanesti, eventual de stat.
- cit din cele 11,33 mild. primite de Romania a fost adjudecat de firme UE. Presupun ca chiar mai mult de 11.33 mld, avind in vedere ca am co-finantat si noi proiectele
- cit din cele 11,33 mld s-a cheltuit pe proiecte de consultanta
- forta de munca emigrata din Romania. Care este costul formarii acesteia in Romania, inclusiv asistenta medicala acordata, si care este beneficiul ei in UE.
- care este valoarea importurilor ne-necesare de produse si servicii pe care, in mod traditional, le puteam furniza singuri?
- care este valoarea taxelor si impozitelor pe care Romania nu le incaseaza de la cei care si-au inregistrat firmele in paradisuri fiscale din UE. Cu exemplificari.
- care este costul masurilor ne-economice, dar aplicate doar pentru respectarea reglementarilor UE?
- care este costul social si moral al acestor masuri asupra majoritatii populatiei ireversibil afectate de saracie si alienare?
Puteti completa cu oricare alte analize, apoi trageti linie.
Chiar astept un astfel de articol. SPOR LA TREABA.