​"Comentariile făcute în documentul: Identificarea nevoilor de dezvoltare pentru perioada 2014 - 2020 dovedesc o slabă cunoaştere atât a autorilor, cât şi a Ministerului Fondurilor Europene - care a asumat acest document - asupra realităţilor locale din România", arata un comunicat semnat de Institutul pentru Politici Publice si alte patru ONG-uri care fac parte din grupurile consultative cu autoritatile de resort. Acest studiu nu a fost facut public, fiind dezbatut in prezent numai in cadrul acestor grupuri. EurActiv.ro a obtinut documentul din surse apropiate consultarilor (vezi fisierul pe www.euractiv.ro). Documentul este realizat pe baza unui contract de 2 milioane lei, in urma unei achizitii publice, de un consortiu de consultanti condus de o companie italiana: Fondazione Giacomo Brodolini.

​"Regretăm să constatăm faptul că Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, îşi poate asuma public un asemenea document care, în pofida a ceea ce pretinde, nu conţine elemente vizionare autentice, nu pleacă de la punctele slabe deja constatate în implementarea actualelor Programe Operaţionale (implicit de misiunile de audit ale Comisiei Europene), nu oferă idei de posibile soluţii.

- arata o scrisoare deschisa adresata Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, de catre Institutul pentru Politici Publice si alte patru ONG-uri (vezi detalii in fisierul "Scrisoare protest IPP" - poate fi gasit aici).

Documentul criticat este primul rezultat (varianta de lucru) al unei licitatii publice atribuita pentru suma de circa 1,9 milioane RON unui consortiu condus de compania italiana: Fondazione Giacomo Brodolini.

Mai multe detalii despre licitatie si atribuirea contractului pot fi gasite in SEAP (www.e-licitatie.ro), numar anunt de participare: 132441 / 29.12.2011. Asadar, procedura de achizitie publica a durat nu mai putin de un an.

Desi in anuntul de atribuire este mentionata doar firma italiana, pe site-ul companiei de consultanta Relians Development&Planning aflam ca, de fapt, a fost vorba de un consortiu din care au mai facut parte SC Euzone Consultancy Network SRL, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, SC RAMBOLL România SRL si Relians DP.

Citeste mai multe detalii si consulta documentele pe www.euractiv.ro.