Parlamentarii europeni discuta si voteaza, miercuri, mandatul de negociere al PE asupra pachetului de reforma a Politicii agricole comune, propus de Comisia Europeana. Marti, in debutul dezbaterilor, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a afirmat, intr-un discurs, ca "Problema echitatii va fi un subiect major in faza finala a discutiilor. Stiu ca multi dintre dumneavoastra s-au pronuntat deja cu tarie in favoarea plafonarii sau a reechilibrarii subventiilor intre statele membre. Notiunile de agricultor activ, degresivitate, convergenta interna sunt esentiale pentru o mai buna tintire, pentru directionarea mai eficienta a cheltuielilor publice. Din acest punct de vedere sustin ideea unui obiectiv minim absolut de convergenta interna, asemanator cu ce s-a realizat pentru convergenta externa. Convergenta, echilibrarea platilor directe, nu trebuie sa ramana un concept; trebuie sa devina o realitate tangibila pana in 2019, cu tinte concrete."

Dacian Ciolos si-a inceput discursul spunand ca "Aceasta munca intensa asupra celor patru regulamente - plati directe, dezvoltare rurala, Organizatii Comune de Piata si regulamentul orizontal - au permis Parlamentului sa isi poata vota mandatul de negociere inaintea Consiliului care ar trebui sa si-l adopte saptamana viitoare. Aceasta etapa de stabilire a mandatului dumneavoastra de negociere este cruciala pentru a putea intra in a doua faza a negocierii unui acord intre Parlamentul European, Consiliu si Comisie. Asadar, nu este un punct final ci inceputul fazei de negocieri politice in vederea unui acord asupra unei Politici agricole comune reformata, ambitioasa si pragmatica, la care sper ca vom fi in masura sa ajungem pana in iunie. Unele puncte raman sa fie clarificate intre noi si Consiliu in cadrul discutiilor trilaterale. Totusi, cred ca suntem de acord in privinta principiilor, ceea ce ne permite sa luam in calcul o desfasurare in bune conditii a negocierilor intre cele trei institutii. "

El a subliniat faptul ca este nevoie de instrumente complementare care sa corespunda realitatilor agricole - problema tinerilor fermieri, exploatatiile mici si mijlocii si zonele defavorizate, dar si de introducerea unor practici agricole durabile.

Comisarul european a atras atentia si ca, in paralel, trebuie consolidata pozitia agriculturii in cadrul economiei si in teritorii si a subliniat importanta transparentei sprijinului financiar acordat in cadrul PAC.

  • Citeste in documentul atasat discursul integral al comisarului european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.