​"Frauda in domeniul achizitiilor publice cunoaste o perfectionare continua, iar mecanismele de fraudare sunt din ce in ce mai complexe. Fenomenul fraudei in achizitiile publice se interpatrunde cu cel al coruptiei, cu cel al economiei subterane, in general, si cel al criminalitatii economico - financiare, in special", arata specialistii DNA in achizitii publice . Despre aceste subiecte si multe altele, legate de combaterea criminalitatii in acest domeniu, vor vorbi reprezentanti ai institutiilor cu atributii de investigare si control precum si experti romani si din alte state membre ale UE, miercuri, 20 martie, in cadrul Conferintei de deschidere a proiectului transnational "Combaterea Criminalitatii in domeniul Achizitiilor Publice. O abordare operationala", derulat de Freedom House Romania cu sprijinul financiar al Uniunii Europene - DG Home Affairs.

Teodor Florin Cuciureanu, Sef serviciu Specialisti in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie va sustine o prezentare din care citam alte cateva idei: "Dupa aparitia in anul 2006 a actului normativ de baza au fost emise un numar de 10 modificari si completari ale acestuia, unele avand ca punct de plecare vulnerabilitatile intalnite in practica de zi cu zi. Clarificarea fraudelor in domeniul achizitiilor publice presupune o analiza detaliata si complexa a documentelor intocmite in atribuirea/derularea unui contract de achizitie publica si, nu in ultimul rand, cunostinte aprofundate din alte domenii conexe acestuia."

De asemenea, Teodor Dulceata, Director adjunct - Directia Control, Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF va prezenta un studiu de caz care ilustreaza fraude descoperite in cadrul unui proiect cu finantare SAPARD. In studiul de caz se arata cum o persoana fizica a manipulat procedura de achizitie si a falsificat anumite oferte depuse de companii din UE, mai mult, persoana respectiva a utilizat acelasi mecansim de fraudare si in cadrul altor proiecte cu fonduri UE.

Mai multe informatii si abordari ale fenomenului de fraude in domeniul achizitiilor publice veti putea afla miercuri, 20 martie, in cadrul evenimentului care se va desfasura pe durata intregii zile. Vezi aici detalii despre proiect, despre eveniment si speakerii care vor lua cuvantul.