Specialistii din directiile coordonate de comisarul european pentru politica regionala lucreaza la identificarea tuturor masurilor care pot fi adoptate pentru eliminarea riscului dezangajarii automate a unor fonduri europene alocate Romaniei si Slovaciei, in conformitate cu concluziile Consiliului European din februarie, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, dupa o intrevedere cu comisarul Johannes Hahn, potrivit Agerpres.

"Am discutat despre n+3, domnul comisar /Johannes Hahn/ este unul din sustinatorii acestei promisiuni facute Romaniei si Slovaciei. Acum ne-a informat ca specialistii din directiile pe care le coordoneaza lucreaza la a identifica toate masurile posibile care pot fi adoptate pentru a atinge acest obiectiv si anume eliminarea riscului dezangajarii automate a unor fonduri din Romania si Slovacia, fara a modifica regulamentul. Mi-a spus ca modificarea regulamentului poate fi un proces periculos. Dar i-am spus si domnului comisar ceeea ce am spus si in Comisia REGI, Romania solicita in continuare ca aceasta promisiune care a fost facuta in Consiliul European, la un asemenea nivel, celor doua tari, sa fie respectata. Pentru noi este important, discutam de sume foarte mari de bani", a declarat Dragnea.

Vicepremierul a precizat ca este foarte important ca serviciile din subordinea comisarului Johannes Hahn lucreaza foarte serios la identificarea acestor masuri si ca 'toti oficialii romani si slovaci insista sa se gaseasca o solutie, (...) pentru ca miza este foarte mare'.

Problema prelungirii de care ar putea beneficia Romania de la n+2 la n+3 pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013 a fost ridicata si de eurodeputatul PDL Petru Luhan in cadrul schimbului de opinii din Comisia pentru dezvoltare regionala (REGI) a PE, acesta interesandu-se ce face executivul pentru a obtine aplicarea recomandarii Consiliului European, care ar insemna in mod concret circa 4,5 miliarde de euro in plus pentru Romania.

Conform regulii n+3/n+2, alocarea financiara pentru anul 'n' trebuie sa fie cheltuita si certificata de catre statele membre pana in anul n+3/n+2 inclusiv. Sumele necheltuite se pierd, dar regula se aplica la nivelul programelor operationale, nu al proiectelor. Romania beneficiaza de n+3 in perioada 2007-2010 si de n+2 in perioada 2011-2013.

Concluziile Consiliului European din 7-8 februarie privind Cadrul Financiar Multianual mentioneaza ca "pentru Romania si Slovacia Consiliul European invita CE sa examineze solutiile practice pentru a reduce riscul dezangajarii automate a fondurilor din pachetul national perioada 2007-2013, inclusiv modificarea regulamentului 1083/2006" de stabilire a anumitor dispozitii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regional, Fondul Social European si Fondul de Coeziune.