Saptamana aceasta ar trebui sa fie una decisiva pentru fondurile structurale 2014-2020. Cel putin asa arata un document obtinut de EurActiv.ro (vezi documentul atasat) care, deocamdata, este singurul calendar oficial actualizat disponibil, cu etape si termene limita, pentru procesul de programare a viitoarelor fonduri europene. Documentul dateaza de la sfarsitul lunii ianuarie si totusi nu a fost facut public de catre autoritati. Potrivit acestui calendar, la data de 31 martie ar trebui sa fie stabilita arhitectura viitoarelor Programe Operationale.

Dupa stabilirea arhitecturii programelor, urmeaza intocmirea primelor drafturi ale acestor programe, in luna aprilie. Ministerul Fondurilor Europene ar trebui sa elaboreze o metodologie pentru intocmirea acestor drafturi, inclusiv instructiuni privind mecanismul de performanta; un mecanism indicativ privind alocarile financiare. In document se mai spune ca vor fi elaborate instructiuni in termeni de reducere a presiunii birocratice pentru beneficiari.

In urmatoarele saptamani, pana la mijlocul lunii aprilie, trebuie finalizata formularea strategiei pentru Acordul de Parteneriat. "Prioritatile indicative de finantare si ariile de interventie vor fi discutate cu principalii parteneri si partile interesate - actori relevanti la nivelul unor evenimente sub forma de dezbateri informale care vor fi organizate la nivel national si regional sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene".

De asemenea, pana la finalul lunii aprilie trebuie validat primul draft al Acordului de Parteneriat si, de asemenea, trebuie selectat evaluatorul ex-ante la nivelul Programelor Operationale.

Vezi intregul calendar in articolul de pe EurActiv.ro

Spre comparatie, Ministerul Dezvoltarii Regionale din Polonia a postat pe site-ul sau calendarul actualizat al etapelor de programare. Mai mult, acelasi minister a creat o adresa de email special dedicata acestui subiect, programarea fondurilor UE 2014-2020, pentru a primi comentarii de la cei interesati. Vezi informatii aici

Nota: EurActiv.ro/HotNews.ro au solicitat cu mai bine de o luna in urma Ministerului Fondurilor Europene calendarul actualizat al etapelor de programare pentru fondurile UE 2014-2020, insa institutia nu a raspuns la solicitare.