"Beneficiarii de fonduri europene incaseaza in aceasta luna banii pe cererile de rambursare restante ca urmare a schimbarilor impuse in sistem de Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Sumele achitate in aceasta perioada au fost asigurate dintr-un imprumut de 1,2 miliarde de lei contractat de la Trezorerie la inceputul lunii martie", arata un comunicat al MFE. In plus, Executivul a mai transmis o Nota care arata ca valoarea platilor a crescut cu 24,73% in ultimele 11 luni, fata de valoarea cumulata in luna mai 2012.

"Autoritatile de Management au platit beneficiarilor facturi restante in valoare de aproximativ 715 milioane de lei pana pe 25 martie, adica aproape 60% din valoarea imprumutului contractat de la Trezorerie ( Imprumutul a fost aprobat de Guvernul Romaniei prin Hotararea 73/2013). Vom avea grija ca celelalte cereri de rambursare sa fie achitate cat mai repede, indiferent de efortul pe care trebuie sa-l depuna angajatii statului, pentru ca intreaga suma imprumutata de la Trezorerie sa fie virata beneficiarilor in aceasta luna. In plus, vom impune acest ritm de lucru alert pentru a recupera intarzierile si pentru a ajunge la zi cu plata facturilor", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, printr-un comunicat de presa.

Cele mai mari sume au fost achitate de AM pentru Programul Operational Regional aproape 251 de milioane de lei, AM pentru Programul Operational Sectorial Mediu - circa 169 de milioane de lei si de AM Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - aproape 166 de milioane de lei.

Ca pondere in totalul sumelor alocate prin HG 73/2013, AM POR si AM POS DRU au achitat peste 60% din fonduri, iar AM POS Mediu - peste 50%.

Evolutia platilor si sumelor solicitate la rambursare Comisiei Europene

In plus, Executivul a mai transmis o Nota care arata ca valoarea platilor a crescut cu 24,73% in ultimele 11 luni, fata de valoarea cumulata in luna mai 2012.

In ceea ce priveste valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene, aceasta a crescut cu 43,84% fata de valoarea cumulata pana in luna mai 2012.

Valoarea sumelor rambursate de Comisia Europeana a crescut si ea, potrivit documentului transmis de Guvern, cu 41,78% - in aceeasi perioada.

Vezi evolutia platilor si rambursarilor externe, detaliata pe programe, in documentul atasat.