Comisia Europeana a aprobat alocarea finala a fondurilor UE pentru programul de distribuire de fructe si legume in scoli, numit "Schema de Distribuire a Fructelor in Scoli", pentru anul scolar 2013-2014, anunta CE intr-un comunicat remis HotNews.ro. 24 dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, s-au inscris in programul de anul acesta. Romania va primi prin acest program 4.9 milioane de euro. Alocarea totala a CE pentru acest program este de 88 de milioane de euro.

Singurele tari care au decis sa nu participe in program sunt Suedia, Finlanda si Marea Britanie. "Schema de Distribuire a Fructelor in Scoli" are la dispozitie fonduri europene in valoare de 90 milioane de euro pentru anul scolar 2013-2014, iar principalii beneficiari vor fi Italia, care va primi 20.5 milioane de euro prin intermediul schemei, urmata de Polonia (13.6 milioane de euro), Germania (12 milioane de euro), Romania (4.9 milioane de euro), Franta (4.7 milioane de euro), Ungaria (4.5 milioane de euro), Spania (4.4 milioane de euro) si Republica Ceha (4.2 milioane de euro), se arata in comunicat.

Aceasta este a cincea editie a programului, de la lansarea initiativei in 2009. Pe parcursul anului scolar 2011-2012, perioada cea mai recenta pentru care sunt disponibile date statistice, mai mult de 8 milioane de copii din statele europene participante au primit portii regulate de fructe si legume in scoli.

Schema beneficiaza de cofinantare, ceea ce inseamna ca volumul de fonduri europene alocat trebuie sa fie egalat prin contributii nationale sau private. Alimentatia sanatoasa joaca un rol important in prevenirea problemelor de sanatate asociate proastei nutritii, precum obezitatea in randul copiilor, informeaza Comisia Europeana.