​Ministerul Transporturilor coordoneaza pregatirea strategiei si documentelor care vor sta la baza viitorului program cu fonduri europene in domeniu. Reprezentantii acestui Minister au explicat pentru EurActiv.ro ca primul termen limita in elaborarea documentelor este pe 17 aprilie cand echipa de consultanti externi va transmite analiza socio-economica in domeniu.

Practic, oficial, ceea ce va fi finalizat pe 17 aprilie se numeste: "Manualul pentru Modelul National de Transport si Modelul National de Transport (care va cuprinde si analiza socio-economică)"; asa cum reiese din Planul de actiuni pentru indeplinirea conditionalitatilor ex-ante referitoare la Transport (document aprobat de Guvern saptamana trecuta - atasat).

Potrivit reprezentantilor Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Transport (AM POS T) documentul de baza va fi Master Planul in domeniul transporturilor, draftul acestuia avand termen limita pentru finalizare (potrivit calendarului) in data de 16 august 2013.

Lista viitoarelor proiecte va fi inclusa in acest Master Plan. Reprezentantii AM POS T au explicat ca principalii beneficiari au transmis deja liste de propuneri de proiecte, inclusiv stadiul acestora spre exemplu daca exista sau nu studii de fezabilitate si alte documente premergatoare (proiect tehnic, analiza cost-beneficiu etc).

O precizare importanta: proiectele din zona transporturilor nu vor include infrastructura urbana, ci se vor opri "la intrarea in oras", tot ceea ce tine de orase (centuri, pasaje) va ramane in coordonarea autoritatilor locale.