Comisia Europeana (CE) a decis vineri reluarea platilor pentru Programul Operational Regional (POR), care a intrat aproape total in presuspendare in octombrie anul trecut, au declarat surse din cadrul CE, citate de Agerpres. Este exceptata de la aceasta decizie axa prioritara 6.

Pana in prezent CE efectua rambursari pentru POR doar pe axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale", singura axa prioritara din cadrul programului care nu era presuspedanta, desi platile au fost intrerupte si in cazul acesteia pana in decembrie 2012.

Platile aferente axei prioritare 2 au fost reluate dupa ce autoritatile romane au acceptat, la 3 decembrie 2012, corectii financiare de 15% pentru proiectele dinainte de octombrie 2011 publicate in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), iar acestea au fost singurele pentru care serviciile CE au mai acceptat cereri de rambursare.

In octombrie 2012, CE a presuspendat integral Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), doua axe prioritare din patru pe Programul Operational Sectorial Transport (POS T) si cinci din cele sase axe prioritare din POR. Presuspendarea celei mai mari parti a celor trei programe a intervenit "ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control", mentiona CE in comunicatul dat publicitatii la 25 octombrie 2012.

Intrucat versiunea in limba romana a scrisorilor de notificare a deciziilor de presuspendare a ajuns la Bucuresti la 13, si respectiv 17 decembrie, autoritatile romane dispuneau de doua luni pentru a raspunde punctual executivului comunitar. Cele trei scrisori au fost trimise executivului comunitar in termen, la 13 februarie, dar pana in prezent CE nu a comentat in vreun fel masurile prezentate de autoritatile romane in respectivele documente oficiale.

Deblocarea aproape totala a platilor pe POR nu reprezinta o surpriza pentru autoritatile romane. Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, declara la Bruxelles, la sfarsitul lunii martie, ca programul care are cele mai mari sanse de ridicare a presuspendarii este POR, pentru care existau sperante de deblocare a platilor inca de la inceputul lui aprilie.

Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finantarea de la UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Rata de absorbtie pentru POR (sume rambursate de la CE in raport cu alocarea UE 2007-2013) era, la 12 aprilie 2013, de 24,7 %, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.