Parlamentul European a pus sub semnul intrebarii acordul cu privire la bugetul UE 2014-2020 anuntat de catre presedintia irlandeza. Fostul raportor al Parlamentului a demisionat din pozitia sa deoarece acesta nu poate garanta nici o sustinere obligatorie a compromisului propus, potrivit EurActiv.de. Potrivit informatiilor date de Comisia si Parlamentul European, in urma negocierilor efectuate pe o perioada de 24 de ore, toate partile au cazut de acord asupra pachetului de compromisuri, cu exceptia Verzilor si crestin-democratilor. Prin urmare, decizia va fi luata in Plen.

"Am incheiat negocierile cu privire la bugetul multianual UE pe urmatoarea perioada de 7 ani. Am putut ajunge la un acord cu reprezentantii Parlamentului European pentru negociere." a declarat miercuri seara vicepremierul irlandez Eamon Gilmore.

Comisarul bugetului UE, Janusz Lewandowski, a vorbit de asemena despre incheierea negocierilor cu privire la perioada de finantare 2014-2020.

Potrivit informatiilor date de Comisia si Parlamentul European, in urma negocierilor efectuate pe o perioada de 24 de ore, toate partile au cazut de acord asupra pachetului de compromisuri.

Consiliul confirma suma totala vizata de compromis din cadrul bugetului total de 960 de miliarde de Euro. De asemenea, a fost confirmat faptul ca un anumit procent din fondurile UE neutilizate poate fi mutat de

la un an la altul. Bugetul planificat pe 7 ani va fi la sfarsitul anului 2016 supus unei revizuiri in vederea verificarii bazei veniturilor UE. Compromisul trebuie aprobat de catre statele membre si Parlamentul European. Ministrii de externe UE ar putea da inca de Marti unda verde in vederea acceptarii acordului. Votul in plen al Parlamentului European este programat pentru inceputul lunii iulie.

(Fractiuni) Primele demersuri care vizeaza decizia Consiliului de acceptare sau de respingere a propunerii vor incepe saptamana viitoare.

Daca Parlamentul va conveni asupra compromisului nu este insa clar."Sunt surprins de faptul ca reprezentantii irlandezi vorbesc despre un acord, fara insa a astepta decizia Parlamentului." spune Hannes Swoboda, liderul socialistilor din Parlamentul European. Anterior, neg

ociatorul bugetului socialistilor, Ivailo Kalfin, declara nemultumirea cu privire la compromis: "Finalitatea negocierilor este nesatisfacatoare. Nu putem confirma sprijinirea acorordului in seara asta."

Deputatul European si adjunct al Comisiei pentru Buget, Presedintele Jutta Haug si-a exprimat o pozitie negativa: "Aceasta ultima oferta propusa din partea irlandezilor nu este un consens. Avand in vedere atatea propuneri in lucru nu putem conferi niciun angajament cu privire la finalizarea negocierilor privind bugetul UE."

In aceste zile vor avea loc sfatuirile cu privire la urmatoarele etape pe care le va parcurge Parlamentul European.

De asemenea, europarlamentarul Reimer Boge declara: "Echipa de negociere ca un intreg nu vede in pozitia de a apara rezultatele de ieri, ca acestea sa fie considerate ca o baza adecvata a politici

i fiscale pentru urmatorii sapte ani. Consider ca rezultatele sunt insufuciente pentru planificarea financiara pe o perioada de 7 ani. Acest lucru vizeaza atat continutul cat si baza pentru a fi legate de un nou parlament ale sin procesul bugetar anual din 2020."

De asemenea, ieri nu a fost posibila obtinerea unei o oferta din partea presedintiei irlandeze, cu adevarat durabila cu privire la cadrul financiar multianual.

"Prezentarea reprezentantilor irlandezi a unui pretins acord privind

cadrul financiar nu este nimic mai mult decat o manipulare. Echipa de negociere a Parlamentului European a decis aseara sa nu continue negocierile, in cazul in care acestea pot fi identificate ca atare si sa prezinte textele la Parlamentul European", spune Boge.

Helga Trupel, purtatorul de cuvant al Verzilor din Parlamentul European a anuntat ca grupul pe care il reprezinta va sustine, marti, respingerea copromisului."Propunerea Consiliului UE este una total inadecvata, partea Consiliului parand necooperanta. In ordinea de zi a Consiliului este indicat scopul clar de a trece propunerea dincolo de Parlament.

Aceasta incercare a Consiliului de stoarcere de bani este in puternica contradictie cu drepturile Parlamentului European vizand participarea democratica - reducerile propuse din Bugetul UE depasesc cu mult eforturile de austeritate ale multor state membre. De asemenea ar aparea consecinte dramatice privind finantarile UE - prioritatile de cheltuieli vor fi decalate.

Liberalii din Parlament nu doresc inca confirmarea unui compromis."

In acest moment nu exista un acord intre Parlament si Consiliu,", a spus liderul liberal Guy Verhofstadt. Compromisul negociat nu exista inca in scris. De asemenea, au existat putine progrese privind indeplinirea cerintelor cele mai importante ale Parlamentului. Prin urmare, decizia va fi luata in Plen de catre majoritatea care va vota in favoarea sau defavoarea acestui compromis.