- Intalnirea s-a incheiat
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Programul Fondul ONG in Romania este parte integranta a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014. Prin Granturile SEE, tarile donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) contribuie la reducerea disparitatilor economice si consolidarea relatiilor bilaterale cu 15 state beneficiare, majoritatea din Centrul si Estul Europei. Obiectivul general al Fondului ONG este "Consolidarea dezvoltarii societatii civile si cresterea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila". Romania beneficiaza de a doua alocare financiara ca marime dintre cele 15 state beneficiare, 30.000.000 Euro, dintre care 15.930.000 Euro sunt disponibili spre finantare in cadrul Rundei 1 de finantare a Programului.
In 2013 sunt disponibile fonduri pentru cinci directii mari de finantare:
1. Implicare, cu un buget disponibil de 3.600.000 Euro este destinata proiectelor din zona cetateniei active si implicarii comunitatii, precum si respectarea valorilor democratice fundamentale.
2. Justitie sociala, cu un buget disponibil de 3.780.000 Euro se adreseaza proiectelor ce contribuie pe de o parte la combaterea inegalitatilor sociale, saraciei si excluziunii, iar pe de alta la dezvoltarea comunitatilor rurale interetnice.
3. Dezvoltare durabila, cu un buget disponibil de 2.100.000 Euro, va finanta proiecte care vizeaza imbunatatirea starii mediului in Romania prin implicarea organizatiilor neguvernamentale si participare publica. Regasim aici subiecte cum ar fi: schimbarile climatice, protectia biodiversitatii si peisajului, ecoturismul, activitati de advocacy si watchdog de mediu / constientizare ecologica si participare publica sporita in luarea deciziilor de mediu si educatie ecologica.
4. Servicii sociale si de baza, cu un buget disponibil de 4.800.000 Euro, este dedicata cresterii accesului si furnizarii de servicii sociale si de baza pentru grupuri vulnerabile (copii si tineri in situatii de risc, copii cu dizabilitati si/sau probleme de sanatate mintala si familiile lor, victime ale traficului de persoane si ale violentei domestice, persoane varstnice, iar lista nu se opreste aici).
5. Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor. Retele si coalitii, cu un buget disponibil de 1.650.000 Euro va contribui la dezvoltarea generala a sectorului ONG in Romania, precum si a unor retele, coalitii si think tank-uri.
In cadrul Fondului ONG vor fi disponibile fonduri, de asemenea, pentru proiecte de mobilitate intre Romania si tarile donatoare care incurajeaza cooperarea cu Norvegia, Islanda si Liechtenstei. Sectorul neguvernamental din Norvegia este foarte bine dezvoltat: in Norvegia exista 115.000 ONG-uri, peste 80% dintre norvegieni sunt membri ai uneia sau mai multor organizatii neguvernamentale, 48% din norvegieni participa anual la activitati de voluntariat.
Informatii cu privire la Fondul ONG (linii de finantare, asistenta acordata potentialilor solicitanti etc) sunt disponibile pe pagina de web: fondong.fdsc.ro
Daca este evident din componenta boardului ca exista o implicare majora politica sau dependenta politica de un anume partid, atunci avem o problema. Prin aceasta intelegem ca cel putin jumamate plus unu din membri sa fie afiliati politic la un anume partid.
Criteriul principal este calitatea proiectelor. Proiectele care sunt realizate in parteneriat primesc 2 puncte (din 100 de puncte).
Baza de date cu ONG-uri poate fi obtinuta de pe site-ul FDSC sau contactand Ambasada.
Estimam ca proiectele vor incepe la inceputul lunii ianuarie 2014, iar implementarea acestora trebuie incheiata la finalul lui aprilie 2016.
Din cate am vazut sumele alocate pe fiecare componenta in parte nu permit finantarea unui numar foarte mare de proiecte. Pe care componenta va asteptati sa fie cea mai mare concurenta? Multumesc!
Poate un ONG nou infiintat sau unul fara bilanturile depuse sa participe la finantare?
Ce fel de cofinantari in natura sunt eligibile?
Va multumesc!
FDSC: Referitor la lista de rezerva, intotdeauna in cadrul programelor de finantare administrate de noi a existat o lista de rezerva, ne asteptam sa existe si de aceasta data. In masura in care anumite proiecte selectate nu sunt contractate, vom apela la proiectele de pe lista de rezerva.
Multumesc.
In cazul proiectelor de moblitati -fondul pentru relatii bilaterale - termenul limita a fost sf lui mai si toate mobilitatile trebuie sa se incheie pana pe 15 iulie. Din pacate, inca mai aveti 25 de aplicatii in evaluare (fara un raspuns). Dat fiind ca oricum norvegienii, de pilda, intra in concediu in iulie (majoritatea!), cand estimati sa dati raspunsurile finale aplicantilor si cum veti gestiona situatia dificila creata? (chiar daca dati raspunsurile saptamana asta, tot raman doar 2 saptamani pentru toate proiectele de mobilitate, inclusiv la costuri de transport mult mai mari, dat find cat de in graba si din scurt trebuie facut totul).
O a doua intrebare: stiu ca s-a luat in calcul publicarea Ghidurilor Solicitantului si in limba engleza. Ar fi fost o masura absolut necesara, pentru ca si partenerii nostri din statele donatoare (si alte state!) sa poata avea acces la informatia oficiala a programului. Aveti in vedere traducerea acestora?
Multumesc!
Pentru cele 25 la care va referiti vom tine legatura cu solicitantii selectati pentru finantare si vom oferi tot sprijinul daca vor aparea dificultati in implementare.
In cadrul rundei a doua, in mod sigur vom publica Ghidul si in limba engleza, pornind de la sugestiile primite.
Multumim pentru ajutorul acordat ONG-urilor ce reprezinta societatea civila din Romania.
Reprezint 20 de familii de copii cu dizabilitati din Bucuresti si am dori sa participam cu un proiect de integrare reala a copiilor nostri in scolile normale. In present este legala inscrierea lor in sistemul de stat dar aplicabilitatea este nefunctionala in majoritatea acestor cazuri.
Va rog sa ne spuneti care sunt conditiile de aplicare, daca sunt disponibile online si care ar fi pe scurt procesul de accesare a fondurilor.
Va multumesc,
Imi puteti spune, va rog, mai exact la ce se refera linia de finantare " Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor"?
A doua intrebare este daca sunt proiecte in domeniul media si publicitate, noi fiind un ONG, care activam in aceste domenii.
Multumesc.
Excelenta,
Stimata Doamna
Fundatia Eurosocial Botosani, reprezentata de dr.Enache Cornel, va rugam sa ne transmiteti daca putem accesa grant-urile puse la dispozitie pentru finantarea Caminului pentru persoane varstnice Trusesti, jud.Botosani (reorganizat ca urmare a desfiintarii Spitalului ce deservea 50.000 de locuitori din zona). Mentionam ca acest Camin este finantat de Ministerul Muncii pana la 31.12.2013, comunitatea locala nedispunand de fondurile necesare finantarii ulterioare. Un grant in valoare de 500.000 Euro ar finanta activitatea Caminului pentru o perioada de 3 ani. Va rugam sa ne transmiteti un raspuns si o adresa de contact pentru a obtine informatii detaliate.
Cu stima,
Dr.Enache Cornel
sint vicepresedinte la As Patronala Liga Intreprinzatorului Roman din Cluj. Sintem una din cele mai active as patronale din Transilvania probabil;nu am vazut nici un mesaj de indemn catre infiintarea de parteneriate intre mediile de afaceri IMM dintre Romania si Norvegia ,Islanda,Lichtenstein;oare numai la mina intinsa stim noi romanii sa stam? eu nu cred acest lucru sint optimist;intrebare:
cf pct 5 din planul de finantare se pot face parteneriate intre ONG inclusiv cred eu cele patronale;putem fi ajutati cu vreo informatie legat de ONG similare ,patronale ,din cele 3 tari ca sa deschidem relatii bilaterale,in mod special sintem interesati de schimb de experienta de buna practica,si sa depunem un dosar de finantare pe acesata tema?
multumesc ,o zi buna
De asemenea, as vrea sa stiu daca trebuiesc atinse cumulativ toate principiile transversale, sau doar o parte dintre acestea.
Suntem un ONG ce are ca obiect de activitate educatia rutiera. La ce directie de finantare ne putem incadra daca dorim sa depunem un proiect pentru un curs de Conducere Defensiva unde vor participa un numar de 120 conducatori auto de pe autovehicule ce circula in conditii de trafic DEOSEBIT? Sar un proiect pentru copii cu autism? Va multumim