​​Ministerul Fondurilor Europene a anuntat o modificare legislativa prin Ordonanta de Urgenta care va permite si beneficiarilor privati sa depuna la autoritatile de resort (Organisme Intermediare si Autoritati de Management) solicitarea de a primi bani pentru facturile pe care le transmit furnizorii aferente serviciilor, bunurilor sau lucrărilor recepţionate şi acceptate la plată, in cadrul proiectelor. In prezent, acest mecanism se aplica din luna aprilie pentru beneficiarii - institutii publice si autoritati locale.

Modificarea legislativa a fost adoptata in Sedinta de Guvern de miercuri, 26 iunie. Actul normativ prevede ca cererile de plată şi documentele justificative aferente acestora care urmează să fie depuse de beneficiari la Organismele Intermediare sau la Autoritatea de Management pentru a beneficia de mecanismul decontării să includă si facturile de avans prevăzute în contractele de achiziţii publice aferente proiectelor implementate, arata un comunicat de presa al Ministerului Fondurilor Europene.

Posibilitatea aplicarii acestui mecanism si la beneficiarii privati a fost mentionata in numeroase randuri de Ministrul Eugen Teodorovici.

Mai mult, in cadrul unei dezbateri organizata vineri, 21 iunie, de catre EurActiv si Asociatia Eurocentrica, Leonard Orban, fost Ministru al Afacerilor Europene, actual partener in firma de consultanta Orban Biris European Consultants a explicat importanta extinderii acestui mecanism la beneficiarii privati. Acesta a spus, citat de Agerpress, ca "este de salutat succesul pe care l-a înregistrat Ministerul Fondurilor Europene în dialogul cu Ministerul Finanţelor Publice în acceptarea sistemului de decontare pentru autorităţile publice locale. Este un succes major, care trebuie apreciat în acest fel şi consider ca un lucru foarte important ca Ministerul Finanţelor Publice să fie deschis pentru formule similare de decontare a cheltuielilor şi pentru alţi beneficiari.

Ramane de vazut care va fi modul concret de aplicare a mcanismului pentru beneficiarii privati (companii si ONG). Vezi detalii despre cum se aplica mecanismul cererii de plata la beneficiarii publici. Termen de decontare: 20 zile (POR).