​Premierul Victor Ponta a afirmat ca saptamana viitoare va fi adoptat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind alocarea de la buget a circa 750 de milioane de lei pentru corectiile financiare pe care trebuie sa le suporte Romania in urma neregulilor constatate in derularea unor proiecte care au beneficiat de fonduri europene. Intrebat de ce este necesar ca aceste sume sa fie suportate de la bugetul statului in cazul unitatilor administrativ-teritoriale, Ponta a spus ca unele dintre acestea si-au facut treaba corect. Sumele care vor fi prevazute in buget nu vor acoperi, insa, si corectiile financiare in cazul unitatilor gasite cu nereguli.

"Acolo unde s-au constatat în mod clar fraude sau neregularităţi, acolo nu suportam de la buget, acolo evident se anulează tot programul sau se recuperează. Problema este că din cauza neregulilor sistemice constatate în noiembrie 2011, spun mereu ca să aduc aminte la cei de pe la PDL, constatate în noiembrie 2011, s-au aplicat corecţii flat, 25% pentru toată lumea, adică şi pentru cei care au avut neregularităţi şi pentru cei care nu aveau nicio problemă, săracii, deci şi-au făcut treaba corect. Pentru cei care şi-au făcut treaba corect le-am aplicat 25%. În primul rând că multe din unităţile administrativ-teritoriale le băgăm în faliment, mai este ceva, ne dau în judecată şi câştigă. Pe bună dreptate câștigă că spun: domnule, noi nu am făcut nimic rău. De ce ne sancţionaţi pe noi? Motiv pentru care prin ordonanţa respectivă am spus: este dureroasă pentru buget, dar este foarte bună pentru beneficiari, în sensul în care, toţi beneficiarii care nu au făcut nimic rău şi nu au încălcat nicio regulă, le suportăm de la buget", a spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri la sedinta de Guvern, ca saptamana viitoare va fi adoptata "o noua masura dureroasa pentru buget, dar necesara, cea referitoare la corectiile financiare, la unitatile administrativ-teritoriale". "Unde nu e vina lor, nu putem sa-i punem sa plateasca. De altfel, ne dau in judecata si castiga. Si atunci, sa ii punem noi sa ne dea in judecata, ca sa castige nu are sens. Insa asta reprezinta o noua incarcatura pe buget si nu putem sa o compensam decat printr-un grad ridicat si mult mai rapid de absorbtie a fondurilor europene", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern de miercuri. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat in luna mai ca Romania trebuie sa suporte corectii financiare in valoare de aproape 700 de milioane de euro.

Motivul ar fi neregulile constatate in urma derularii unor proiecte care au beneficiat de sprijinul financiar al UE. ''Este normal ca statul, atunci cand a gresit prin a lasa persoane nepregatite in pozitii cheie, sa suporte acest cost. Acum analizam posibilitatea de a debloca situatia printr-un act normativ. Este, insa, de lucru, pentru ca vorbim despre un efort financiar substantial, aproape 700 de milioane de euro grosso-modo, pe toata perioada programelor operationale, numai pe achizitii publice'', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

"Partea proasta este ca Romania trebuie sa plateasca. Partea buna este ca Romania poate inlocui aceste sume cu alte cheltuieli curate catre CE astfel incat pana la 2015 sa nu piarda niciun leu", a conchis ministrul Teodorovici.