Cu ocazia celui de al saselea si ultim concurs de granturi pentru cercetatorii confirmati, organizat in cadrul celui de al saptelea program-cadru de cercetare al UE (PC7), CEC va oferi granturi individuale de pana la 3,5 milioane euro, pentru proiecte pe teme ca explorarea limitelor vietii pe Marte, dezvoltarea unui virus care poate tinti celulele canceroase, utilizarea fotonicii pentru a restabili vederea la pacientii cu cataracta, dar si imbatranirea populatiei in tarile in curs de dezvoltare sau inegalitatea din societatile capitaliste.

In cadrul prezentului apel, candidatii selectionati sunt de 27 de nationalitati diferite, cei mai numerosi fiind britanici, germani, francezi, olandezi si italieni. Beneficiarii granturilor provin din aproximativ 150 de institutii din 18 tari diferite din Spatiul European de Cercetare (SEC): Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda, Italia, Israel, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Spania, Elvetia, Belgia, Austria, Grecia, Cehia si Ungaria. Din aceste ultime trei tari a fost selectat cate un cercetator, potrivit Mediafax.

Pentru prezentul concurs, CEC a primit putin peste 2.400 de cereri, ceea ce reprezinta o usoara crestere (4,5 la suta) fata de anul trecut. Datorita granturilor CEC, oamenii de stiinta selectati in urma apelului vor putea sa isi formeze propriile echipe de cercetare, implicand aproximativ 1.200 de doctoranzi si postdoctoranzi.

Aceasta sursa de finantare, una dintre cele mai prestigioase din lume pentru stiinta de frontiera, le va permite cercetatorilor confirmati si recunoscuti sa-si continue cercetarea fundamentala. Urmatorul apel de propuneri privind granturile pentru cercetatori confirmati va fi primul din cadrul Orizont 2020, noul program de cercetare si inovare al UE.

"CEC finanteaza cercetatorii care sunt cei mai buni in profesia lor, si avem nevoie de aceste talente in Europa. Creativitatea si eforturile lor sustinute creeaza cunostinte, care sunt valoroase prin ele insele, dar care adesea au de asemenea un impact pozitiv asupra economiei si societatii noastre. Acesta este motivul pentru care bugetul CEC va beneficia de o suplimentare substantiala a finantarii in cadrul Orizont 2020", a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn.

Granturile pentru cercetatorii confirmati sunt atribuite unor cercetatori de inalt nivel consacrati, de orice nationalitate sau varsta, independenti din punct de vedere stiintific si cu un profil si rezultate de cercetare recente care ii identifica drept lideri in domeniul sau domeniile lor.

CEC finanteaza, de asemenea, tineri cercetatori de inalt nivel aflati la inceputul carierei (ERC Starting Grants) si oameni de stiinta de top deja independenti (ERC Consolidator Grants).