Programul RoSEFF ofera oportunitatea de a reduce costurile cu energia ale IMM-urilor din Romania prin finantari si granturi puse la dispozitie de BERD si UE. Obtinerea unei finantari RoSEFF este cu atat mai usoara cu cat fiecare pas al aplicarii si implementarii investitiei este asistat de o echipa specializata de consultanti pusa la dispozitie de Tractebel Engineering.

  • Citeste in text cum consultantii Tractebel Engineering te pot ajuta in obtinerea finantarii RoSEFF

Spre deosebire de alte programe, RoSEFF are avantajul de a fi o sursa rapida de obtinere a finantarii necesare, fara angajarea majora a capitalului propriu din partea companiei aplicante.

In plus, cu asistenta consultantilor Tractebel Engineering, companie desemnata de BERD pentru gestionarea proiectului in Romania, aplicantii pot primi un grant de pana la 15% din suma imprumutata.

Consultanta gratuita din partea Tractebel Engineering - Structurarea planului de investitii

In prima faza, consultantii realizeaza o analiza tehnica detaliata privind stabilirea eligibilitatii tehnice a proiectului prin chestionare de date tehnice si vizite de documentare pe teren. In cadrul acestor vizite se realizeaza un mini audit energetic si, pe langa investitia vizata, se fac recomandari legate de reducerea consumurilor de energie ale companiei implicit reducerea costurilor asociate. Solutiile tehnice oferite de consultanti urmaresc reducerea consumurilor energetice.

Compania isi prezinta planurile de investitii viitoare, dar si actiunile intreprinse pentru mentinerea sub control a costurilor generale de productie. Alaturi de beneficiar, specialistii Tractebel Engineering realizeaza o structura a proiectului si determina valoarea aproximativa a investitiei totale.

Obtinerea finantarii RoSEFF

Odata ce eligibilitatea tehnica a proiectelor a fost analizata, valoarea totala a investitiei si valoarea potentiala a finantarii sunt comunicate bancii partenere de catre compania aplicanta. Tractebel Engineering asigura comunicarea coerenta dintre aplicant si institutia bancara si pregateste studiul tehnico-economico-bancabil in vederea accesarii finantarii.

Dupa primirea acordului de finantare din partea bancii si indeplinirea conditiilor de eligibilitate specifice, specialistii Tractebel Engineering incep elaborarea Planului de Utilizare Rationala a Energiei (REUP), studiu necesar atat companiei aplicante, cat si bancii pentru sustinerea proiectului de eficienta energetica.

Acest studiu are rolul de a oferi bancii informatiile necesare analizei interne de finantare a investitiei si companiei aplicante avantajele economice ale implementarii unui astfel de proiect; de asemenea, are rolul de a asigura autoritatile UE in privinta indeplinirii criteriilor de eligibilitate, fapt care faciliteaza acordarea grantului de pana la 15 %.

Consultanta pentru implementarea proiectului cu minimum de risc tehnic

Dupa semnarea finantarii, compania trece la implementarea investitiei, punerea in functiune a echipamentelor si monitorizarea efectelor asupra consumului de energie.Consultantul verificator realizeaza vizita de verificare si intocmeste un raport pe baza caruia compania beneficiara incaseaza grantul de pana la 15% din valoarea imprumutului.

Studii de caz: Comcereal SA Vrancea si Delta Aluminiu

„In cazul investitiilor in echipamente si linii de productie, cele mai frecvente masuri de imbunatatire a eficientei energetice se leaga de inlocuirea compresoarelor, motoarelor, modernizarea masinilor unelte (prese, forje, strunguri) modernizarea liniilor de productie specifice fiecarei industrii“, spun consultantii Tractebel Engineering.

Comcereal S.A. Vrancea, companie care activeaza in domeniul agricol si Delta Aluminiu, producator de profile din aluminiu au accesat facilitatile de finantare – RoSEFF, EEFF - pentru investitii in reducerea consumului de energie al liniilor de productie.

Investitiile realizate de Comcereal SA Vrancea in valoare totala de peste 700.000 de euro au condus la economii de energie de aproximativ de 60%.

Catalin Scutaru, director general Comcereal S.A. Vrancea a declarant: „Consultantii Tractebel Engineering cu care am colaborat au avut un rol important in alegerea incadrarii proiectelor noastre in functie de specificul fiecarei investitii. Tinand cont de faptul ca cele patru proiecte Comcereal Vrancea au fost destul de diferite si cu cerinte foarte precise, sprijinul venit din partea consultantilor a contribuit la obtinerea unei formulari optime a schemei pentru fiecare proiect in parte. (...) Studiile de eficienta energetica (REUP) au fost elaborate intr-un timp foarte scurt de la prezentarea initiala a proiectului de catre echipa mixta alcatuita din consultantii Tractebel Engineering si specialistii Comcereal Vrancea colaborand foarte bine pentru succesul proiectelor.“

Pentru Delta Aluminium, investitiile de 125.000 de euro in eficientizarea echipamentelor de productie au generat economii de energie de 70%.

„Rolul consultantilor Tractebel Engineering a fost capital in mentinerea legaturii cu institutia bancara si intocmirea studiului pentru demonstrarea eficientei energetice. Specialistii au inteles intocmai nevoile specifice ale companiei DELTA, toate acestea fara costuri suportate de compania noastra. Economiile realizate au fost peste asteptarile initiale, atat la nivelul consumului de gaz metan, cat si din punctul de vedere al energiei electrice. Echipamentele noi au furnizat randamente superioare temei de proiect, iar rezultatele foarte bune obtinuite au dus la amortizarea cheltuielilor in al doilea an de la aplicare. “, spune Gheorghe Stroica, director general Delta Aluminium.

In urmatoarea perioada o serie de evenimente dedicate IMM-urilor pentru promovarea eficientei energetice vor avea loc in tara. Cei interesati sa participe pot contacta direct consultantul.