Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul roman Victor Ponta ca executivul comunitar a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a oficialului european, Shirin Wheeler, potrivit Agerpres.

Absorbtia fondurilor in POSCCE, ca rambursari ale Comisiei Europene, a ramas la 172,9 milioane de euro, adica 6,77% din totalul alocat in perioada 2007-2013 pentru Romania, cel mai redus nivel dintre toate cele șapte programe operationale pentru fonduri structurale. Potrivit unei situatii prezentate in octormbrie de Ministerul Fondurilor Europene, Romania a transmis la CE declaratii de cheltuieli in POSCCE care insumeaza in total 14,45% din alocarile tarii in acest program, ceea ce inseamna ca diferenta de 7,68 puncte procentuale (circa 196,1 milioane de euro) nu a fost platita inca de Comisie.

Romania are la dispozitie peste 2,5 miliarde de euro prin POSCCE, in perioada de programare 2007-2013, banii putand fi absorbiti pana la finalul anului 2015.

CE a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca a inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, intrucat autoritatile romane nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale. Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat insa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut 'eforturi considerabile' pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient.

Intre timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat in Romania, iar Autoritatea romana de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE. POS CCE s-a aflat printre cele trei programe operationale suspendate in intregime sau partial in octombrie 2012. Intre timp, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi au fost deblocate.