Ministerul Fondurilor Europene a anuntat vineri seara ca a transmis la Comisia Europeana draftul de Proiect de parteneriat pentru absorbtia fondurilor UE din exercitiul financiar 2014-2020, Ministerul Dezvoltarii Regionale condus de Liviu Dragnea (PSD), ramanand cu o importanta influenta peste fondurile europene care vor fi gestionate de Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin (PC), la fel ca si in schema institutionala agreata in Guvern in luna aprilie si criticata de liderul conservator.

Potrivit proiectului de Acord de parteneriat 2014-2020, verisiunea in limba engleza, publicat vineri pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, in fluxul banilor europeni pentru dezvoltare rurala, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) se va interpune intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si beneficiarii care vor derula proiectele europene, adica primarii sau consilii judetene, de obicei. Potrivit schemei din proiectul de Acord de parteneriat postat vineri, 11 octombrie, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru Dezvoltare Rurala - din subordinea ministrului agriculturii, Daniel Constantin, se va ocupa in principal de gestiunea relatiei cu Comisia Europeana, pentru absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala. De asemenea, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), tot din subordinea Ministerului Agriculturii, se va ocupa de plati.

(Click pentru a mari) Schema institutionala 2014-2020 transmisa vineri Comisiei Europene

Fig. 1 (Click pentru a mari) Schema institutionala 2014-2020 transmisa vineri Comisiei Europene

Foto: Hotnews

In schimb, conform schemei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va interveni si el in sistemul de la Agricultura, intre primarii beneficiari, pe de-o parte, si Agentia de Plati si Autoritatea de Management ale lui Daniel Constantin, pe de alta parte. Aceasta interefernta a fost criticata de ministrul conservator al Agriculturii, Daniel Constantin, printr-o serie de observatii facute la o schema institutionala asemanantoare aprobata de Guvern prin memorandum, in aprilie. Intereferenta a aparut si in draftul oficial publicat la 1 octombrie de Ministerul Fondurilor Europene, pentru dezbatere publica.

"Fata de aceasta propunere, MADR considera cadrul institutional propus ca fiind inadecvat", scria ministrul Daniel Constantin, in observatiile la memorandumul din aprilie 2013, dupa cum a scris joi de HotNews.ro.

"In ceea ce priveste finantarea prin PNDR a infrastructurii, din documentul de pozitie realizat de serviciile Comisiei, reiese ca aceasta nu mai reprezinta o prioritate de finantare, ceea ce va determina ingreunarea procesului de negociere. Totodata, alocarea bugetara pentru aceste tipuri de investitii, din discutiile informale cu Comisia Europeana, va fi semnificativ diminuata. Astfel, fata de retinerea manifestata de Directoratul General AGRI (al Comisiei Europene - n.r.) in finantarea proiectelor de infrastructura publica de baza (drum, apa, canalizare) in PNDR 2014-2020, propunerea din memorandum determina un efort disproportionat intre constructia institutionala pentru Organismul Intermediar al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si resursele financiare preconizate a fi alocate acestui domeniu", mai afirma conservatorul, in observatiile la schema din aprilie, pastrata in mare masura si in draftul din 1 octombrie, dar si in cel transmis la Comisia Europeana, in 11 octombrie.

  • Au fost eliminati liderii locali din schema institutionala de la Agricultura

(Click pentru a mari) schema institutionala 2014-2020, in forma anterioara, publicata la 1 octombrie de MFE

Fig. 2 (Click pentru a mari) schema institutionala 2014-2020, in forma anterioara, publicata la 1 octombrie de MFE

Foto: Hotnews

Cu toate acestea, conservatorul Daniel Constantin a obtinut o solutie de compromis in fata social-democratului Liviu Dragnea: din schema transmisa vineri la Comisia Europeana dispar agentiile de dezvoltare regionala (ADR), controlate de primari si de sefii de consilii judetene.

In draftul prezentat de Ministerul Fondurilor Europene in 1 octombrie, cele 8 ADR-uri, cate una pentru fiecare regiune de dezvoltare, aveau rol de organisme intermediare in Programul National de Dezvolare Rurala, de la Ministerul Agriculturii, insa, in urma consultarilor din ultimele 10 zile, acestea au fost eliminate.

Primarii si sefii de consilii judetene vor ramane insa influenti si mai departe in schema institutionala pentru fondurile europene din Programul Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Astfel, cele 8 ADR-uri vor fi organisme intermediare imediat sub Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional, de la ministerul PSD-istului Liviu Dragnea.

Practic, agentiile controlate de sefii de consilii judetene si de primari vor primi atributii institutionale de verificare si aprobare a proiectelor derulate tot de primarii si de consilii judetene.

Ceea ce s-a eliminat si ceea ce s-a pastrat si transmis la Comisia Europeana se poate observa comparand cele doua scheme intsitutionale, din 11 octombrie si din 1 octombrie, prezentate in figurile 1 si 2.

Citeste si: