Top modele de fraudare a banilor europeni. SAR: Managerii din mediul privat, condamnati cel mai des pentru fraude cu fonduri UE

de C.Z.     HotNews.ro
Luni, 14 octombrie 2013, 20:51 Economie | EuROfonduri

​Justitia a condamnat mai multi reprezentanti ai unor firme private decat ai autoritatilor publice pentru infractiuni legate de fondurile europene, iar cazurile de fraudă s-au triplat în 2012 faţă de 2010, potrivit unei analize a Societăţii Academice din România /SAR/, prezentată luni de Răzvan Orăşanu, director de cercetare la SAR.

Potrivit Agerpres, analiza SAR, pe baza datelor DNA şi DLAF şi a deciziilor definitive de condamnare în dosare având ca obiect utilizarea fondurilor europene, arată că mediul privat (asociaţi, administratori, acţionari, directori, manageri sau angajaţi ai unor companii private) deţine o proporţie de 57,20% din totalul cazurilor, urmat de autorităţile publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali şi funcţionari publici) - 26,52%, ONG-uri - 8,71%, persoane fizice, majoritatea fermieri - 7,58%.

"Topul" metodelor de fraudare identificate de SAR este condus de:
  • abuzul în serviciu şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice/persoanelor,
  • luarea de mită şi instigarea la luare de mită,
  • folosirea serviciilor de consultanţă pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri (metodă numită 'şpaga 2.0' de experţii SAR),
  • cheltuirea fondurilor europene în alte scopuri,
  • investiţii cu bani europeni care devin de utilitate personală,
  • oferte tehnice false,
  • decontul banilor pe societăţi fictive,
  • tergiversarea încheierii contractului după atribuire,
  • fuga cu prefinanţarea,
  • spălare de bani.

Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, menţionat în proporţie de 46,59%, urmat de fondul SAPARD, axat pe agricultură şi devoltare rurală - 17,42%. Pe locul trei se situează două fonduri destinate exclusiv agriculturii, menţionate împreună în deciziile penale - Fondul European de Garantare Agricolă FEGA şi Fondul Europen Agricol pentru Dezvoltare Regională FEADR - 12,12% din total.

Printre cazurile de notorietate menţionate de Răzvan Orăşanu se numără cel al ştrandului din Marghita, în cadrul unui proiect din fonduri europene pentru realizarea unui parc balnear. Ştrandul a fost deschis o singură zi, la inaugurare, lucrările nu au fost terminate, iar autorităţile au primit documente cu poze prelucrate, care arătau turişti înotând.

Fostul comisar european Leonard Orban, prezent la eveimentul SAR, a subliniat ca in multe cazuri chiar Autoritatile de Management de la ministere ii indrumau pe beneficiari sa urmeze proceduri aflate in contradictie cu legislatia europeana.

'Marea majoritate a cazurilor ţine de nereguli din lipsa de experienţă a beneficiarilor şi autorităţilor', a spus Orban, care a adăugat că există numeroase adrese prin care autorităţile de management pentru proiectele europene sfătuiau beneficiarii să acţioneze într-o anumită manieră, iar aceasta nu era în concordanţă cu regulile europene.

În ceea ce priveşte triplarea numărului de cazuri de fraudare în 2012 faţă de 2010, Orban, fost ministru al Fondurilor UE in perioada 2011-2012, a spus că este perfect explicabilă, pentru că rata absorbţiei fondurilor europene a crescut în acest interval, de la un nivel nesemnificativ de circa 1% la circa 12%.
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1594 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version