​HARTI Romania in "forta motrice" a circulatiei libere din Uniunea Europeana: Drumurile pentru care putem lua finantare comunitara de conectare

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 17 octombrie 2013, 19:30 Economie | EuROfonduri


Reteaua TEN-T revizuita
Foto: Comisia Europeana
Romania poate primi finantare prin Facilitatea de Conectare Europeana pentru cel putin 16 proiecte de transport majore, printre care si Canalul Bucuresti-Dunare, potrivit noii politici de infrastructura a Europei prezentate joi la Tallinn.

Comisia Europeana a publicat noi harti ale celor noua coridoare din reteaua de interes european TEN-T, care vor actiona ca o "coloana vertebrala" in cadrul pietei unice europene si vor transforma conexiunile est-vest. Uniunea Europeana intentioneaza sa aloce in perioada 2014-2020 un total de 26 de miliarde de euro prin Facilitatea Connecting Europe, in vederea realizarii proiectelor care sa fie cuprinse in noul "mozaic de drumuri", a spus Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu transporturile, prezent la evenimentul Zilele TEN-T, de la Tallinn, Estonia.

Astfel, bugetul pus la bataie de UE in cadrul facilitatii, numai pentru transport, se va tripla in comparatie cu cadrul financiar multianual actual. Acesti bani vor servi in practica drept "capital initial" pentru stimularea investitiilor suplimentare din partea statelor membre in vederea finalizarii conexiunilor si legaturilor transfrontaliere, care altfel nu ar fi probabil construite, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei CE la Bucuresti.

Costul implementarii primei faze de finantare a retelei centrale pentru perioada 2014¬2020 este estimat la 250 de miliarde de euro. Reteaua centrala urmeaza sa fie finalizata pana in 2030. "Aceasta va fi forta motrice economica a pietei unice care va permite o libera circulatie reala a marfurilor si a persoanelor in intreaga UE", sustine Comisia Europeana.

Oficialii europeni isi propun ca treptat, pana in 2050, cea mai mare parte a cetatenilor si a intreprinderilor din Europa sa se afle la cel mult 30 de minute distanta, ca timp de deplasare, de noua retea globala.
 • La nivel european, noua retea de transport va conecta:
 • 94 de porturi europene principale cu legaturi feroviare si rutiere;
 • 38 de aeroporturi principale cu legaturi feroviare cu orase mari;
 • 15 000 de km de linii de cale ferata modernizate pentru circulatia de mare viteza;
 • 35 de proiecte transfrontaliere pentru reducerea blocajelor.

Unde se afla Romania in reteaua europeana de transport. Ministerul Transporturilor isi face un serviciu dedicat fondurilor Connecting Europe

Cele doua coridoare europene care trec prin Romania
Foto: Comisia Europeana
Prezenta la Tallinn, ministrul roman al Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat ca in cadrul Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Transport (AM POS-T) va fi infiintat Serviciul Managementul Mecanismului de Conectare al Europei, care va avea doua compartimente, concentrate pe pregatirea proiectelor finantate prin Mecanismul Connecting Europe si pe monitorizarea implementarii acestora, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Noua arhitectura europeana de transport cuprinde 9 coridoare principale, doua dintre acestea trecand si prin Romania: Coridorul Rin-Dunare si Coridorul Orient/est-mediteraneean.

Coridorul Rin-Dunare, a carui axa principala este formata de caile navigabile interioare Main siDunare, cuprinde in Romania urmatoarele proiecte care pot fi finantate din fondurile de conectare:
 • Calea ferata Budapesta - Arad - studii pentru dezvoltarea unei linii de mare viteza.
 • Calea Ferata Arad - Brasov - Bucuresti - Constanta - modernizarea sectoarelor specifice si studii de fezabilitate pentru linii de mare viteza.
 • Porturile Giurgiu si Galati - dezvoltare suplimentara a platformelor si conexiunilor multimodale cu hinterlandul: studii si lucrari.
 • Calea fluviala interioara pe Dunare Kehlheim - Constanta/Midia/Sulina - studii si lucrari pe diferite sectiuni si blocaje, platforme portuare multimodale.
 • Canalul Dunare - Bucuresti - studii si lucrari.
 • Portul Constanta - interconerctari portuare, servicii.
 • Calea Ferata Craiova - Bucuresti - studii si lucrari.
Coridorul Orient/est-mediteraneean, care face legatura intre interfetele maritime ale Marii Nordului, Marii Baltice, Marii Negre si Marii Mediterane, cuprinde in Romania urmatoarele proiecte eligibile:
 • Calea ferata Budapesta - Arad - Timisoara - Calafat . In sectorul Ungariei, upgradarea este aproape incheiata, insa in Romania este in curs de desfasurare.
 • Soseaua Vidin - Craiova.
De asemenea, 7 noduri de transport romanesti vor fi cuprinse in reteaua TEN-T care pot fi finantate din facilitatea Connecting Europe:
 • Punctul nodal feroviar Timisoara- pentru trecerea frontierei cu Serbia.
 • Studiile sunt in derulare. Punctul nodal feroviar Iasi, pentru trecerea frontierei cu Republica Moldova - studii in desfasurare si lucrari.
 • Punctul nodal feroviar Suceava, pentru trecerea frontierei cu Ucraina - studii si lucrari.
 • Modernizarea drumului Targu Neamt-Ungheni (Republica Moldova).
 • Retea de cale ferata Alba-Iulia-Turda-Dej-Suceava-Pascani-Iasi - studii si lucrari.
 • Linia de cale ferata Bucuresti - Buzau - imbunatatirea infrastructurii feroviare si reparera conexiunilor cu hinterlandul.
 • Retea feroviara Ploiesti-Suceava - studii.
Ce este facilitatea Connecting Europe

Reteaua de drumuri romanesti finantabila din fonduri UE
Foto: Hotnews
Facilitatea Europeana de Conectare, care are un buget propus de 50 de miliarde de euro, in perioada 2014-2020, isi propune sa finanteze proiecte in energie, transport si retele digitale, de conectare intre doua sa mai multe state.

In cazul Romaniei, celor 16 proiecte prezentate ca fiind eligibile pentru fondurile Connecting Europe, de 26 de miliarde de euro destinate sectorului de transport, li se adauga si finantarile europene din politica de coeziune. De altfel, din cei 26 de miliarde de euro disponibili in facilitatea de conectare, 11,3 miliarde de euro sunt rezervati tarilor beneficiare in politica de coeziune, inclusiv Romania.

Alaturat, se poate accesa o harta a proiectelor de transport rutiere care vor putea fi finantate din fonduri europene de coeziune si prin facilitatea Connecting Europe, prezentata de vicepresedintele CE Siim Kalla la Zilele Ten-T de la Tallinn.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


11969 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Sper ca aceste sume vor fi controlate la sange (Joi, 17 octombrie 2013, 20:00)

  bigbrother [utilizator]

  Ar trebui sa existe niste cote de pret unice pentru toata Uniunea, un mod de lucru unic peste tot (ma refer la materiale, proiecte, desing etc), un control la sange al cheltuielilor, licitatii facute la nivel european si decontarea sumelor doar daca inspectori din x tari isi dau acordul.

  Si nu in ultimul rand pregatirea acestor drumuri pentru viitor si aici ma refer la statii de incarcare electrice sau pentru alimentare cu hidrogen, folosirea conceptului de autostrada inteligenta (ex: http://www.inhabitat.ro/autostrada-inteligenta/), de panouri solare pentru iluminarea zonei si cate mai cate se pot face. Asta in caz ca vrem sa aparem si noi pe harta lumii in secolul asta.

  Cu calea ferata...sper ca pana ies la pensie sa reusesc sa ajung in mai putin de 10 ore la Satu Mare plecand din Bucuresti. Exista atat de multe solutii si nu ma refer neaparat la Shinkansen sau Maglev, ci la orice tren care nu se misca ca ochii mortului. Trenuri in care nasul nu se plimba cu mana intinsa prin tren dupa spaga, ci chiar controleaza biletele (@Hotnews, ce se mai aude cu cei care au fost trimisi in judecata, a fost mare vanzoleala acum cateva luni).
 • +3 (3 voturi)    
  poate primi (Joi, 17 octombrie 2013, 20:13)

  sucaa [utilizator]

  daca nu mai e ponta. asta nu este in stare sa faca o licitatie ca lumea. ne face de ras in fiecare zi.
  l-am inteles pe base cand l-a numit premier, acum nu inteleg de ce nu ii cere public demisia. la cate gafe a facut ponta este mai mult dfecat indreptatit sa-i ceara demisia. cat mai asteapta base? sa vada cat de mult ne poate distruge acest incompetent?
  • +1 (1 vot)    
   altcineva trebuie sa ceara demisia (Vineri, 18 octombrie 2013, 9:42)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   Din punctul meu de vedere, altcineva trebuie sa-i ceara demisia. Ai lui ar trebui sa-i ceara demisia ca ii face de una alta.

   Nu cred ca le pasa ca ii face de una alta, da' nici ei nu-si mai pot face treburile.
  • -1 (1 vot)    
   Base (Vineri, 18 octombrie 2013, 10:37)

   castro [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   trebuie sa astepte pana cand se va trezi si populimea la realitate. Deocamdata sondajele arata ca inca dorm...fericiti (sunt cei saraci cu duhul).
 • +4 (4 voturi)    
  Ardealul? (Joi, 17 octombrie 2013, 21:18)

  MihaiUngureanu1307527128498 [anonim]

  Ardealul cred ca e pe harta cu autostrazi a Ungariei, ca la noi vad ca a uitat lumea de el
  • +1 (1 vot)    
   dar Moldova? (Vineri, 18 octombrie 2013, 8:12)

   John7ro [utilizator] i-a raspuns lui MihaiUngureanu1307527128498

   Ardealul ca Ardealul...tot mai sunt cateva capete de autostrazi...dar de Moldova ce sa mai spunem...nu are nici 50m de autostrada...iar mult-promisa autostrada Tg Mures-Iasi-Ungheni a ramas doar la stadiul de promisiune electorala.
   Sa nu dea cel de sus sa se intoarca aceste promisiuni impotriva lor...ca va fi vai de ei!
 • +4 (6 voturi)    
  Trasee aiurea (Joi, 17 octombrie 2013, 21:28)

  mircea_cjn [utilizator]

  Singurul traseu impus de UE a fost cel de la Timisoara la Calafat. Restul traseelor a fost impus de romanii sudisti (valahi) spunand ca astea sunt trasee TEN-T cerute de Europa. Nu este adevarat.
  Se uneste Bucurestiul cu fiecare sat din sud, Clujul si Iasul ramanand izolate total de Europa. O porcarie.
 • +3 (3 voturi)    
  Deci Dunarea si calea ferata Arad - Constanta! (Joi, 17 octombrie 2013, 21:38)

  dumitrica [utilizator]

  Intelega ca noile cai de transport finantate de UE in Romania sunt Dunarea (folosita de mii de ani) si calea ferata Arad - Brasov - Constanta, functionala din 1895.
  Adica nimic.

  Eu speram ca vor finanta autostrada Sibiu-Pitesti.
 • +2 (2 voturi)    
  miliarde care (Joi, 17 octombrie 2013, 21:49)

  laila [utilizator]

  vor aduce locuri de munca si venituri reale , nu exploatarea resurselor pe nimic si cu distrugerea mediului si a apelor si a comunitatilor .
  Dar cum la fondurile astea nu merge furatul masiv cum sunt invatati politicienii nostri si baietii destepti care capuseaza orice investitie , nu cred ca sunt de interes pentru guvernanti si nici atat de "interes national" .
 • +1 (1 vot)    
  Inca o harta actuala cu toate drumurile (Vineri, 18 octombrie 2013, 11:30)

  AnCojo [utilizator]

  http://www.tentdays2013.eu/Doc/Landscape_roads.pdf

  In care se vede ca Iasi - Cluj e parte a retelei principale "CORE" care se va moderniza;
  La fel, Valea Oltului e parte a "Core" si Valea Prahovei e parte a "comprehensive" deci daca nu se fac astea cu bani europeni avem conducatori ... va las pe voi sa completati


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by