Romania poate primi finantare prin Facilitatea de Conectare Europeana pentru cel putin 16 proiecte de transport majore, printre care si Canalul Bucuresti-Dunare, potrivit noii politici de infrastructura a Europei prezentate joi la Tallinn.

Reteaua TEN-T revizuitaFoto: Comisia Europeana

Comisia Europeana a publicat noi harti ale celor noua coridoare din reteaua de interes european TEN-T, care vor actiona ca o "coloana vertebrala" in cadrul pietei unice europene si vor transforma conexiunile est-vest. Uniunea Europeana intentioneaza sa aloce in perioada 2014-2020 un total de 26 de miliarde de euro prin Facilitatea Connecting Europe, in vederea realizarii proiectelor care sa fie cuprinse in noul "mozaic de drumuri", a spus Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu transporturile, prezent la evenimentul Zilele TEN-T, de la Tallinn, Estonia.

Astfel, bugetul pus la bataie de UE in cadrul facilitatii, numai pentru transport, se va tripla in comparatie cu cadrul financiar multianual actual. Acesti bani vor servi in practica drept "capital initial" pentru stimularea investitiilor suplimentare din partea statelor membre in vederea finalizarii conexiunilor si legaturilor transfrontaliere, care altfel nu ar fi probabil construite, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei CE la Bucuresti.

Costul implementarii primei faze de finantare a retelei centrale pentru perioada 2014¬2020 este estimat la 250 de miliarde de euro. Reteaua centrala urmeaza sa fie finalizata pana in 2030. "Aceasta va fi forta motrice economica a pietei unice care va permite o libera circulatie reala a marfurilor si a persoanelor in intreaga UE", sustine Comisia Europeana.

Oficialii europeni isi propun ca treptat, pana in 2050, cea mai mare parte a cetatenilor si a intreprinderilor din Europa sa se afle la cel mult 30 de minute distanta, ca timp de deplasare, de noua retea globala.

  • La nivel european, noua retea de transport va conecta:
  • 94 de porturi europene principale cu legaturi feroviare si rutiere;
  • 38 de aeroporturi principale cu legaturi feroviare cu orase mari;
  • 15 000 de km de linii de cale ferata modernizate pentru circulatia de mare viteza;
  • 35 de proiecte transfrontaliere pentru reducerea blocajelor.

Unde se afla Romania in reteaua europeana de transport. Ministerul Transporturilor isi face un serviciu dedicat fondurilor Connecting Europe

Reteaua TEN-T in Romania

Cele doua coridoare europene care trec prin Romania

Foto: Comisia Europeana

Prezenta la Tallinn, ministrul roman al Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat ca in cadrul Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Transport (AM POS-T) va fi infiintat Serviciul Managementul Mecanismului de Conectare al Europei, care va avea doua compartimente, concentrate pe pregatirea proiectelor finantate prin Mecanismul Connecting Europe si pe monitorizarea implementarii acestora, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Noua arhitectura europeana de transport cuprinde 9 coridoare principale, doua dintre acestea trecand si prin Romania: Coridorul Rin-Dunare si Coridorul Orient/est-mediteraneean.

Coridorul Rin-Dunare, a carui axa principala este formata de caile navigabile interioare Main siDunare, cuprinde in Romania urmatoarele proiecte care pot fi finantate din fondurile de conectare:

  • Calea ferata Budapesta - Arad - studii pentru dezvoltarea unei linii de mare viteza.
  • Calea Ferata Arad - Brasov - Bucuresti - Constanta - modernizarea sectoarelor specifice si studii de fezabilitate pentru linii de mare viteza.
  • Porturile Giurgiu si Galati - dezvoltare suplimentara a platformelor si conexiunilor multimodale cu hinterlandul: studii si lucrari.
  • Calea fluviala interioara pe Dunare Kehlheim - Constanta/Midia/Sulina - studii si lucrari pe diferite sectiuni si blocaje, platforme portuare multimodale.
  • Canalul Dunare - Bucuresti - studii si lucrari.
  • Portul Constanta - interconerctari portuare, servicii.
  • Calea Ferata Craiova - Bucuresti - studii si lucrari.

Coridorul Orient/est-mediteraneean, care face legatura intre interfetele maritime ale Marii Nordului, Marii Baltice, Marii Negre si Marii Mediterane, cuprinde in Romania urmatoarele proiecte eligibile:

  • Calea ferata Budapesta - Arad - Timisoara - Calafat . In sectorul Ungariei, upgradarea este aproape incheiata, insa in Romania este in curs de desfasurare.
  • Soseaua Vidin - Craiova.

De asemenea, 7 noduri de transport romanesti vor fi cuprinse in reteaua TEN-T care pot fi finantate din facilitatea Connecting Europe:

  • Punctul nodal feroviar Timisoara- pentru trecerea frontierei cu Serbia.
  • Studiile sunt in derulare. Punctul nodal feroviar Iasi, pentru trecerea frontierei cu Republica Moldova - studii in desfasurare si lucrari.
  • Punctul nodal feroviar Suceava, pentru trecerea frontierei cu Ucraina - studii si lucrari.
  • Modernizarea drumului Targu Neamt-Ungheni (Republica Moldova).
  • Retea de cale ferata Alba-Iulia-Turda-Dej-Suceava-Pascani-Iasi - studii si lucrari.
  • Linia de cale ferata Bucuresti - Buzau - imbunatatirea infrastructurii feroviare si reparera conexiunilor cu hinterlandul.
  • Retea feroviara Ploiesti-Suceava - studii.

Ce este facilitatea Connecting Europe

Reteaua de drumuri romanesti finantata din fonduri UE

Reteaua de drumuri romanesti finantabila din fonduri UE

Foto: Hotnews

Facilitatea Europeana de Conectare, care are un buget propus de 50 de miliarde de euro, in perioada 2014-2020, isi propune sa finanteze proiecte in energie, transport si retele digitale, de conectare intre doua sa mai multe state.

In cazul Romaniei, celor 16 proiecte prezentate ca fiind eligibile pentru fondurile Connecting Europe, de 26 de miliarde de euro destinate sectorului de transport, li se adauga si finantarile europene din politica de coeziune. De altfel, din cei 26 de miliarde de euro disponibili in facilitatea de conectare, 11,3 miliarde de euro sunt rezervati tarilor beneficiare in politica de coeziune, inclusiv Romania.

Alaturat, se poate accesa o harta a proiectelor de transport rutiere care vor putea fi finantate din fonduri europene de coeziune si prin facilitatea Connecting Europe, prezentata de vicepresedintele CE Siim Kalla la Zilele Ten-T de la Tallinn.