Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, si cel pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, incep luni vizite oficiale in Romania, urmand sa participe la Forumul Anual al Strategiei pentru regiunea Dunarii 2013, concept integrat in care UE directioneaza 100 de miliarde de euro prin politica de coeziune.

Johannes Hahn si Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

Conform agendei anuntate de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, in timpul vizitei sale de 2 zile, austriacul Johannes Hahn se va intalni cu prim-ministrul Victor Ponta, cu viceprim-ministrul si ministrul dezvoltarii regionale Liviu Dragnea si cu membrii comisiilor de afaceri europene ai Parlamentului Romaniei "pentru a discuta atat despre cresterea capacitatii de absorbtie in cadrul exercitiului bugetar curent, cat si despre planificarea pentru perioada de programare 2014 ¬ 2020".

De asemenea, comisarul Hahn va participa la deschiderea lucrarilor celui de-al doilea forum anual al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii, care va avea loc la Palatul Parlamentului. In marja forumului, comisarul european pentru politica regionala va participa la reuniunile ministrilor de externe si ministrilor dezvoltarii regionale ai statelor implicate in Strategia Dunarii, precum si la intalniri cu reprezentantii punctelor nationale de contact si coordonatorii domeniilor prioritare in cadrul strategiei Dunarii.

La randul lui, in timpul vizitei sale de 3 zile, Dacian Ciolos va avea intalniri cu presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin, cu ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean si cu ministrul-delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica Mihnea Costoiu. Marti, si Ciolos va participa la Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii 2013.

La Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii (SUERD) 2013, de la Palatul Parlamentului, sunt asteptati sa participe oficiali din cele 14 state implicate in SUERD. Reuniunea de la Bucuresti va lua in discutie teme precum securitatea energetica, problemele de transport, poluarea, migratia fortei de munca inalt calificate, in contextul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii. Romania este coordonator de programe in cadrul SUERD pe 3 domenii principale: managementul apelor interne (impreuna cu Austria), riscuri de mediu (alaturi de Ungaria) si cultura si turism (impreuna cu Bulgaria).

Lansata in aprilie 2011, Strategia UE pentru regiunea Dunarii implica 9 state membre ale UE (Romania, Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria si Croatia) si 5 state din afara Uniunii (Republica Moldova, Serbia, Bosnia, Muntenegru si Ucraina). Catre Strategia pentru Regiunea Dunarii Uniunea Europeana a canalizat fonduri de 100 de miliarde de euro, in politica de coeziune 2007-2013. Spre comparatie, pentru straregia comuna similiara destinata zonei Marii Baltice, fondurile in actualul ciclu financiar sunt de circa 50 de miliarde de euro.