Firma romaneasca Sonimpex Com Serv SRL, care produce Magiunul de Topoloveni, a obtinut o finantare europeana de 272.102 euro, pentru promovarea produsului in America de Nord si America Latina, in urmatorii 3 ani, a anuntat joi Comisia Europeana.

tabel_proiecte (click pentru a mari)Foto: Comisia Europeana

In total, bugetul proiectului de promovare pentru firma romaneasca este de 544.000 de euro in trei ani, din care alocarea europeana este de 272.102 euro.

Programele pentru care firma romaneasca a obtinut finantarea europeana vizeaza produse de calitate inregistrate si protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicatii geografice protejate) si STG-uri (specialitati traditionale garantate).

Executivul European a aprobat in total joi 22 de programe destinate promovarii produselor agricole in Uniunea Europeana si in tarile terte. Comisia primise 34 de cereri de finantare.

Programele, care in marea lor majoritate au o durata de trei ani, sunt prevazute cu un buget total de 70 de milioane euro, la care UE contribuie cu 35 de milioane EUR, finantarea obtinut de firma romaneasca fiind cea mai mica din totalul proiectelor aprobate.

Producatorul Magiunului de Topoloveni este singura firma din Romania care a obtinut finantare prin decizia anuntata joi de Comisie.

Spre comparatie, Franta are 4 firme care au luat finantare pentru promovare, Spania si Portugalia cate 3, Grecia, Italia si Letonia cate doua.

"Consider promovarea produselor agricole ale UE pe pietele din si din afara UE un element important al politicii, in special in ceea ce priveste produsele de calitate. Acesta este motivul pentru care ne pregatim sa publicam in urmatoarele saptamani o noua initiativa politica referitoare la promovarea produselor. Este evident ca o crestere a exporturilor de produse europene de calitate poate juca un rol semnificativ in sprijinirea procesului de redresare economica in UE. Intr-adevar, saptamana viitoare voi merge in Japonia si in Coreea de Sud, aceste vizite constituind o parte a unei initiative viitoare de a stimula exporturile UE", a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, citat de un comunicat al CE.