​Directoerul general al Autoritatii de management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Cristian Ababei, nu va mai avea calitatea de ordonator de credite pentru faza de angajare in niciun proiect european cofinantat in POSDRU, potrivit unui ordin semnat de ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

ordin_ministruFoto: Hotnews

Prin documentul semnat in 31 octombrie, ministrul deleaga competentele de ordonator de credite pentru faza de angajare a proiectelor secretarului de stat din minister Sorin Dumitru Stefoni, iar in cazul in care acesta lispseste competentele respective nu ajung la directorul general al Autoritatii de Management, ci la directoarea adjuncta, Daniela Manuc.

"Se aproba delegarea de competenta a calitatii de ordonator de credite pentru faza de angajare, pentru toate proiecte cofinantate prin POSDRU implementate la nivelul AMPOSDRU, indiferent de valoarea acestora, domnului Sorin Dumitru Stefoni - secretar de stat, inclusiv prin redistribuiri de sume de la alte proiecte (conform legislatiei)", prevede ordinul ministrului Muncii.

"In cazul indisponibilitatii temporare a domnului Sorin Dumitru Stefoni - secretar de stat, competenta calitatii de ordonator de credite pentru faza de angajare se deleaga doameni Manuc Daniela, director general adjunct al DG AMPOSDRU", mai stipuleaza actul normativ.

Pe acelasi model, si pentru faza de ordonantare a proiectelor POSDRu delegarea de competente ca ordonator de credite se face catre secretarul de stat Stefoni, respectiv directoarea adjuncta a AMPOSDRU, Manuc.

De asemenea, pentru faza de lichidare a proiectelor POSDRU, ministrul Muncii deleaga competentele catre inspectorii Mihai Grecu, Laura Gavrila si consiliera Monica Florentina Savu.

Contactata de HotNews.ro, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a explicat ca a delegat competentele catre secretarul de stat, pentru ca Ministerul ee Finante a cerut ca in locul ministrului sa semneze un secretar de stat, ci nu un director.

De ce, insa, in lipsa secretarului de stat dreptul de semnatura se transmite mai departe direct la directoarea adjuncta a AMPOSDRU? Mariana Campeanu a explicat ca, de obicei, cand Stefoni pleaca in strainatate in anumite actiuni, acesta este insotit si de directorul general al AMPOSDRU, Cristian Ababei, motiv pentru care drept de semnatura trebuie sa aiba directoarea adjuncta.

"Toti directorii din minister, acolo unde avem secretar de stat, semnatura de ordonator de credit in locul meu o au secretarii de stat. Acelasi lucru se intampla si la AMPOSDRU, nu i-am dat din prima zi delegare de competenta, pentru ca l-am lasat ca atunci cand semneaza sa stie ce semneaza. Am primit si observatii de la Finante ca ori semnez eu, ori semneaza un secretar de stat, pentru ca AMPOSDRU era sub autoritatea mea", a explicat Mariana Campeanu.

"Daca lipseste domnul Stefoni, de obicei atunci e si domnul Ababei plecat, pentru ca de regula secretarul de stat si directorul general merg impreuna la actiuni. Are si domnul Ababei altele de semnat, el va semna activitatea curenta a institutiei", a mai explicat ministrul.

Cristian Ababei a fost numit director general al AMPOSDRU in septembrie 2012, tot de Mariana Campeanu, insa el ocupa functia cu delegatie.

Ababei este director executiv al Organismului Intermediar pentru POSDRU din regiunea Nord-Est, fiind adus cu delegatie de la Piatara Neamt la Bucuresti, la Autoritatea de Management, mai intai ca director adjunct si apoi ca director general.

Miza legata de POSDRU este importanta prin prinsa celor 3,4 miliarde de euro disponibili prin acest program in cadrul multianual 2007-2013, rata de absorbtie ajungand la circa 25% in prezent.