Intreprinderile mici si mijlocii vor avea la dispozitie finantari totale suplimentare pentru investitii de 50 de milioane de euro prin innstrumentul european JEREMIE, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern.

"Fondul European de Investitii (FEI) si Guvernul Romaniei sustin accesul IMM-urilor la finantare prin suplimentarea cu 50 milioane de euro a fondurilor alocate initiativei JEREMIE", a precizat Ministerul Fondurilor Europene.

Potrivit sursei citate, resursele aditionale completeaza bugetul existent de 20 milioane de euro, alocat unui nou instrument de creditare a intreprinderilor romanesti cu subventie de dobanda si preluare partiala a riscului.

Intrumentul destinat IMM-urilor urmeaza sa fie derulat prin intermediul mai multor institutii bancare si creeaza conditiile pentru a asigura intreprinderilor mici si mijlocii acces la credite pentru investitii si capital de lucru cu dobanzi si niveluri reduse ale garantiilor.

In cadrul noului instrument, fondurile alocate creditarii IMM-urilor sunt constituite atat din resursele JEREMIE, in valoare cumulata de 70 milioane de euro, cat si din cele proprii ale bancilor, care vor adauga o suma identica, ceea ce va stimula finantari noi pentru firmele romanesti estimate la 140 milioane de euro.

JEREMIE, initiativa comunitara administrata in Romania de catre FEI, reprezinta o noua modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a sustine evolutia IMM-urilor. In Romania, initiativa JEREMIE este finantata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Prin Acordul initial de Finantare JEREMIE, s-au creat deja doua instrumente financiare: facilitatea de garantare (implementata prin intermediul BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank) si un fond de capital de risc (3TS Catalyst Romania).

Prin intermediul facilitatii de garantare, IMM-urile au accesat peste 2.000 de noi credite in valoare de 175 milioane de euro. Cel de-al treilea instrument, care prevede o subventie de dobanda si preluarea riscului de creditare, se afla in faza de evaluare si selectie a aplicatiilor primite in urma apelului pentru expresii de interes.

"JEREMIE functioneaza ca o sursa de finantare adaptata riscurilor specifice sectorului IMM. Ne bucuram ca fondurile europene alocate Romaniei isi gasesc astfel un nou mod de a ajunge in economie pentru a sustine dezvoltarea sectorului care reprezinta cel mai important angajator", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

"Prin cele trei instrumente de finantare, JEREMIE creeaza un efect de parghie pentru resursele financiare disponibile intreprinderilor romanesti. In acelasi timp, noul instrument contribuie la functionarea ecosistemului local de finantare, stimuland astfel si activitatea bancara", a declarat, la randul sau, Hubert Cottogni, Deputy Director FEI si Head of Regional Business Development.

Principala misiune a FEI, institutie detinuta in principal de Banca Europeana de Investitii si Comisia Europeana, este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare.

FEI dezvolta instrumente de capital de risc, de garantare si microfinantare specifice acestui segment de piata. In acest sens, FEI promoveaza obiectivele Uniunii Europene in sprijinul inovarii, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si crearii de locuri de munca.

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o initiativa comuna a Comisiei Europene (Directia Generala Politici Regionale) si a Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana in cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre si Regiunilor sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care sa poata finanta IMM-urile intr-un mod flexibil si inovator. Noua initiativa urmareste dezvoltarea si incurajarea antreprenoriatului in Uniunea Europeana.

In Romania, initiativa JEREMIE este administrata de catre FEI si este finantata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.