​Parlamentului European a votat miercuri aplicarea regulii "N+3" pentru România şi Slovacia, ceea ce înseamnă că tara noastra va avea la dispoziţie încă un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 şi 2012, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. Romania va evita astfel pierderea a peste 2 miliarde de euro din fondurile UE, a precizat ministrul Eugen Teodorovici.

Parlamentul EuropeanFoto: AGERPRES

Potrivit MFE, aplicarea regulii “N+3” pentru anii 2011 şi 2012 înseamnă că România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 până la data de 31 decembrie 2015.

Termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate în actuala perioadă de programare rămâne neschimbat, până la data de 31 decembrie 2015, a precizat MFE.

In urma aplicarii noii reguli europene, Romania va evita pierderea de fonduri europene de peste 2 miliarde de euro, care, altfel, ar fi intrat in dezangajare automata, a mentionat ministrul Eugen Teodorovici. .

Datorită acestei decizii a Parlamentului European, România nu va pierde în acest an peste două miliarde de euro ca urmare a dezangajării automate a acestor fonduri”, a declarat Teodorovici.

De asemenea, el a acuzat fosta Guvernare Boc de „incapacitate in absorbtia fondurilor europene” in perioada 2009-2011.

„Votul exprimat de Parlamentul European este extrem de important pentru România şi îi oferă ţării noastre şansa de a remedia o parte din greşelile din trecut. Extinderea perioadei pe care România o are la dispoziţie pentru a cheltui sumele alocate pentru anii 2011 şi 2012 va compensa incapacitatea autorităţilor române din perioada 2009-2011 în absorbţia fondurilor europene”, a mai spus ministrul, citat de comunicatul MFE.