Romania a suferit corectii financiare de 139 de milioane de euro puse in aplicare in anul 2012, insa Spania a fost statul cel mai afectat, cu peste 2 miliarde de euro, corectii financiare, la absorbtia fondurilor comunitare, potrivit Raportului financiar al Uniunii Europene pe anul 2012, publicat marti de Comisia Europeana.

Situatia corectiilor financiare pe 2012Foto: Comisia Europeana

Corectiile financiare aplicate impotriva Romaniei in anul 2012 sunt de aproape trei ori mai mari decat cele suferite in anul 2011 de tara noastra, cand se inregistrasera 53 de milioane de euro.

Defalcat pe diversele tipuri de fonduri europene, in anul 2012 Romania a avut corectii de 24 de milioane de euro pe Fondul European Agricol de Garantare, 12 milioane de euro pe Fondul de Dezvoltare Rurala, 22 de milioane de euro pe Fondul European de Dezvoltare Rurala si 81 de milioane de euro pe Fondul Social European.

documente

Raportul Financiar 2012

(26 Nov 2013) PDF, 4MB

Romania ocupa astfel locul al cincilea in UE in clasamentul negativ al corectiilor financiare, in termeni nominali.

Cele mai mari corectii a suferit in anul 2012 Spania, cu 2,172 miliarde de euro, in crestere de la 159 de milioane in anul 2011.

Per total, in Uniunea Europeana volumul corectiilor financiare implementate a crescut de la 1,106 miliarde de euro in anul 2011 la 3,742 miliarde de euro in anul 2012.

Cifrele sunt insa provizorii, pana la publicarea opiniei de audit a Curtii de Conturi a Uniunii Europene.

Tabelul prezinta cantitatea de corectii si recuperari financiare implementate in cursul anului 2012 si care rezulta din activitatea de audit si de control a Comisiei, activitatea de audit a Curtii de Conturi a UE si din procedura de incheiere pentru perioade de programare, precizeaza documentul citat.

Sumele sunt un amestec de corectii financiare decise in anii anteriori, dar puse in aplicare numai in 2012 si sume decise si implementate in cursul anului 2012. Datele nu includ rezultatele controalelor proprii ale statele membre.

De asemenea, corectiile financiare nu se platesc Comisiei de catre statul membru, ci Bruxelles-ul nu mai face rambursari de bani europeni in baza cheltuielilor intrene suportate de statele membre in proiectele europene.

Ministerul Fondurilor Europene estimeaza corectii financiare de 1 miliard de euro "care urmeaza sa fie suportate de Romania in intreaga perioada de programare 2007-2013".

"Contravaloarea corectiilor nu este achitata / returnata Comisiei, ci suma este retinuta, etapizat, din valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene de catre Romania. In cazul unui program pentru care se aplica de exemplu, corectii de 20%, Romania solicita Comisiei rambursarea unor sume diminuate cu 20% fata de valoarea platilor efectuate catre beneficiari", se arata in explicatiile oficiale ale MFE, transmise anterior HotNews.ro.

Corectiile financiare sunt o consecinta a neregulilor constatate in proiectele pe fonduri europene, in special in cazul achizitiilor publice efectuate de beneficiari.

  • Cat am luat si cat am dat Comisiei Europene

absorbtie fonduri UE 2012

(click pentru a deschide) absorbtie fonduri UE 2012

Foto: Comisia Europeana

Corectiile financiare aplicate statelor membre capata o relevanta sporita daca sunt comparate cu absorbtia efectiva de fonduri europene si cu contributia tarilor la bugetul UE.

Corectiile financiare de 139 de milioane de euro aplicate Romaniei in anul 2012 au venit in conditiile in care tara a inregistrat in acel an o absorbtie de fonduri europene (structurale, din agricultura etc.) de numai 3,4 miliarde de euro. In paralel, in acelasi an, Romania a contribuit la bugetul UE cu 1,3 miliarde de euro, rezultand astfel un beneficiu net de 2,1 miliarde de euro in dreptul tarii noastre.

Spre comparartie, Spania, a avut corectiile financiare de 2,1 miliarde de euro in conditiile in care a absorbit 14,2 miliarde de euro de la Comisia Europeana in anul 2012. In schimb, Spania a fost si un contributor important la bugetul UE, cu 9,66 miliarde de euro contributie nationala. Astfel, regatul iberic a obtinut un beneficiu net de 4,6 miliarde de euro de la CE.

Polonia a fost, insa, beneficiarul net cel mai castigat al fondurilor europene in anul 2012. Tara a reusit o absorbtie de 15,7 miliarde de euro si a avut o contributie nationala la bugetul UE de 3,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna un beneficiu net de 12,2 miliarde de euro. Corectiile financiare suportate de polonezi in anul 2012 au fost de 162 milioane de euro.

In schimb, Germania a fost cel mai darnic contributor la bugetul UE in anul 2012. Nemtii au avut o contributie nationala de 22,8 miliarde de euro si au absorbit numai 12,2 miliarde de euro, ceea ce insemna o contributie neta de 10 miliarde de euro. Spre deosebire de tari ca Romania, Polonia sau Spania, Germania se numara printre tarile dezvoltate ale UE, contributorii neti la bugetul Uniunii, adica statele care, indiferent de capacitatea lor de absorbtie, au alocari de fonduri europene mai mici decat contributiile lor la bugetul Uniunii. In anul 2012, nemtii au avut corectii financiare de numai 10 milioane de euro.

In anul 2012, un numar de10 state UE au avut contributii nete pentru ca celalalte 17 sa fie beneficiare nete.

Asa cum este explicat mai sus, corectiile financiare nu se traduc in plati de la statul membru catre CE. Corectiile maresc insa costul suportat de state cu absorbtia banilor europeni, pentru ca se constituie, de fapt, in plati interne de la bugetul de stat catre beneficiarii care deruleaza proiectele europene, fara ca executivul european sa mai deconteze sumele guvernelor respective.

Corectiile pun practic presiune pe bugetul de stat, platile interne efectuate beneficiarilor si nerecuperate de statul respectiv constituinu-se in cheltuilei bugetare pe acel an.